Norge

Partiene må bestemme seg

Skal Kristelig Folkeparti bli en del av den nye regjeringen? Torsdag må landsmøtene i KrF og de andre partiene bestemme seg.

I over to uker har dagens regjering forhandlet med et parti som vil inn i regjering. Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet (Frp) har invitert Kristelig Folkeparti (KrF) inn i samarbeidet. De har snakket om vanskelige spørsmål. Forhandlingene har vært på Granavolden Gjæstgiveri på Hadeland.

Torsdag skal landsmøtene i partiene samles. De skal stemme over forslaget til regjerings-plattform. Forslaget sier noe om hvordan samarbeide skal foregå. Der vil også saker som er viktig for partiene være med. En ny regjering skal jobbe etter denne planen.

Både Venstre, KrF og Frp har kalt inn til møte klokken 14 torsdag. Også Høyre har kalt inn sine viktige politikere.

Tidspunktet for møtet var klart natt til onsdag. Men da var partiene fortsatt ikke ferdige med forhandlingene. Det skriver NTB.

Partiene ville bruke hele onsdag for å bli enige om det siste.

Forhandlingene har vært vanskelige. Partiene har slitt med å bli enige på viktige områder i politikken. Det gjelder temaer som innvandring, abort og klima.

Kristelig Folkeparti vil bli det nye partiet i regjeringen. De har hatt en egen rådsgruppe under forhandlingene. Men gruppa får ikke se den nye regjerings-plattformen før landsmøtet. Det skriver Vårt Land onsdag. Dermed får ikke gruppa muligheten til å komme med et råd sammen.

Siste møte mellom referansegruppa og KrFs forhandlere var sist lørdag, ifølge avisa.

KrF har vært delt i spørsmålet om partiet skulle inn i regjering. KrF-leder Knut Arild Hareide ønsket isteden at partiet skulle samarbeide med blant annet Arbeiderpartiet. Men et flertall i KrF ønsket å bli med i den borgerlige regjeringen.

Siste utgave

På forsiden nå