Norge

Partiene er enige, men KrF fikk nei i viktig sak

Norge kan få ny regjering. Snart får du vite hvordan politikerne vil styre.

Kristelig Folkeparti (KrF) ville endre loven om abort. Folk protesterte kraftig i gatene. De mente kvinner ble fratatt retten til å bestemme over egen kropp.

Paragraf 2c blir stående som den er. KrF fikk ikke viljen sin, ifølge avisa VG. Paragrafen gir kvinner lov til å ta abort etter 12. uke av graviditeten. Det kan de hvis det er fare for at barnet er alvorlig sykt. KrF misliker paragrafen som den er.

De frykter at annerledes barn blir valgt bort.

Fire partier har sluttet å forhandle. De har blitt enige i saker. Norge kan derfor få en regjering som har flertall på Stortinget.

Men først må andre politikere i de fire partiene si ja. De må godkjenne det som er forhandlet fram. Kommer KrF til å godta nederlaget om abort?

Forhandlingene har vært tøffe. Høyre, Venstre, Fremskrittspartiet (Frp) og KrF har forhandlet. De skal alle ha fått det litt som de vil.

Men Venstre har slitt med KrF.

– Jeg har snakket med en del folk i Venstre. De er sjokkerte. Det var tøffere å lage regjering med KrF enn med Frp, sier Sondre Hansmark til avisa Klassekampen. Han leder Unge Venstre.

Partiene har jobbet hardt. De har vært uenige i saker som klima, innvandring og abort. Frp har nektet å godta dyrere skatter og avgifter.

KrF skal ha fått viljen sin litt. De skal ha gjort det vanskeligere å fjerne ett eller flere foster. Slik abort kalles foster-reduksjon. Det kalles også for tvilling-abort.

– Dette vil bli en stor seier for KrF, sa Martine Tønnessen nylig. Hun leder partiet for de unge i KrF.

Nå blir det spennende å se hvem som blir ministere. Noen må slutte i jobbene for at KrF skal få sine politikere inn i regjeringen.

Partiene skal drøfte det som er forhandlet fram. Det skjer i dag (torsdag).

Statsminister Erna Solberg har styrt en regjering med tre partier. Nå kan hun få styre en med fire. Det har vært et mål for henne.

Mer fra Norge

På forsiden nå