Norge

Lokker med gratis og billigere togreiser

Barn og unge skal læres opp til å velge smartere. Derfor får de reise gratis eller billigere med tog, buss og bane.

– Lavere priser kan få de unge til å lage seg gode vaner. Det kan de ta med seg videre som voksne, sier Kirsti Slotsvik. Hun er jernbanedirektør.

Med gode vaner mener hun å reise med kollektiv transport, som tog. Det regnes som bedre for miljøet enn at mange bruker bil.

Nå skal barn få reise gratis med tog. Det får de fram til de er seks år gamle. Tidligere måtte foreldrene betale en egen billett fra barna var fire år.

Ungdommer får halv pris til de blir myndige. Det vil si til de er 18 år gamle. Tidligere betalte de unge fullpris fra de var 16 år.

De nye reglene gjelder fra 27. januar, melder Jernbane-direktoratet.

Direktoratet er blitt enig med togselskapet NSB. Strekninger der selskaper konkurrerer om å få kjøre tog, skal også få samme aldersgrenser. Også selskapet Ruter vil bruke de samme reglene om alder. Ruter har ansvaret for buss, ferje, trikk og T-bane i Oslo og Akershus. Det gjelder også fra 27. januar. Det betyr at barn reiser gratis til de er seks år gamle. Ungdommer inntil 18 år betaler halv pris.

Men det blir ikke billigere for alle. Togselskapet NSB fjerner et populært tilbud. De har gitt rabatter til familier. En voksen har kunnet ta med ett barn inntil 16 år gratis. Etter 27. januar blir det derfor dyrere for noen familier å reise med tog. Det gjelder dem med barn over seks år.

– Vi vil verken tjene eller spare voldsomt mye på dette, sa Gina Scholz i NSB til Dagsavisen onsdag.

Fjerningen av familie-rabatten vil merkes mest utenfor Oslo-området. I Oslo og Akershus finnes det en annen ordning. Et samarbeid mellom Ruter og NSB gjør at voksne kan reise kollektivt med barn gratis i helgene. Hver voksen kan reise med inntil fire barn uten å kjøpe billett for disse.

Klar Tales nyhetsbrev

Meld deg på og få en oversikt over de viktigste sakene, forklart på en enkel måte.

Mer fra Norge

På forsiden nå