Norge

Dårlig stemning mellom Norge og Polen

En polsk diplomat får ikke lenger være i Norge. Polen svarer med å utvise en norsk diplomat. Hva har barnevernet med saken å gjøre?

Den polske diplomaten Slawomir Kowalski ble bedt om å dra fra Norge. Kowalski oppførte seg feil mot tjenestemenn, mener Utenriks-departementet (UD).

Kowalski skal ha vært truende og hindret dem i å gjøre jobben sin, ifølge UD. Mandag svarte Polen med å utvise en norsk diplomat.

Det norske barnevernet er trolig en del av årsaken til konflikten. Det sier Jakub M. Godzimirski. Han er forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

– Den polske ambassaden har fått inn rundt 150 saker. De handler om polske familier og barnevernet. I noen av sakene er familiene og ambassaden helt uenige med barnevernet, sier Godzimirski til Klar Tale.

LES OGSÅ: Så mange innvandrere er det i Norge

Den utviste diplomaten skal ha hjulpet flere polske familier. Kowalski skal ha støttet dem i møte med det norske barnevernet.

En video viser at politiet dytter ham ut fra et møte med barnevernet på Hamar i Hedmark. En polsk familie hadde bedt ham om å være med som støtte. Politiet sier at Kowalski oppførte seg ufint før filmingen startet.

Godzimirski sier at folk i Polen ofte er skeptiske til statlige institusjoner. De stoler ikke på dem.

– Norsk barnevern har et dårlig rykte i flere land. Også i Polen. Det går rykter om at barnevernet tar barn fordi staten tjener penger på det. Eller fordi norske kvinner ikke føder nok barn, sier han.

I tillegg er kulturen for barneoppdragelse forskjellig i Polen og Norge.

– Mange polske foreldre og barn er redde for barnevernet i Norge, sier forskeren.

Polske medier har skrevet mye om barnevernet i Norge. Noen kan prøve å bruke saken politisk i Polen. Det kan skade Norges rykte, frykter Godzimirski.

– Forholdet mellom Norge og Polen er stort sett veldig bra. Landene samarbeider om mange ting. Polen kjøper mye våpen og fisk av Norge. Rundt 100.000 polakker bor i Norge. Og flere tusen nordmenn studerer i Polen, sier han.

Godzimirski mener denne saken er trist for landene. Han håper saken er over med de to utvisningene.

– Men selv om Kowalski forsvinner fra Norge, så forsvinner ikke problemet. Det bor mange tusen polske barn i Norge. Vi må regne med at det kommer flere vanskelige saker om barnevernet. Det kan igjen skape konflikt mellom Norge og Polen, tror han.

Siste utgave

På forsiden nå