Norge
Bergen  20181114.
Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen svarer på spørsmål etter at han onsdag møtte mannskapet som var om bord da fregatten Helge Ingstad havarerte i forrige uke.
Foto: Alexander Øvrebø / NTB scanpix

– 40 voldtatt i Forsvaret

Over 40 sier de er voldtatt i Forsvaret det siste året. Det viser en spørreundersøkelse.

24 kvinner og 20 menn i Forsvaret forteller om overgrep. De sier i en spørre-undersøkelse at de ble voldtatt i løpet av det siste året. 123 sier de har blitt forsøkt voldtatt, skriver kanalen NRK.

NRK har sett på undersøkelsen Forsvaret gjorde. 8.800 ansatte og vernepliktige fikk den. Temaene for undersøkelsen var mobbing og seksuell trakassering.

I undersøkelsen er svarene oppgitt som prosenter. NRK har regnet det om til personer.

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen sier at han er overrasket.

– At vi har såpass mange hendelser i og utenfor tjeneste, overrasker meg. Det gjør meg ekstra forbanna, sier han.

Kun to saker er anmeldt til politiet. Forsvars-sjefen ber flere om å melde fra. Ellers vil Forsvaret ikke klare å få bort slike hendelser.

Jens Jahren er leder i Befalets Fellesorganisasjon (BFO).

– Det er ingen tvil om at dette er alvorlige tall. Det er ille at så mange sier de har opplevd slike ting. Det er også veldig alvorlig at så få har varslet om det, sier Jahren til nyhetsbyrået NTB.

Det er fortsatt problemer med mobbing, trakassering og integrering av kvinner i Dorsvaret. To av fem kvinner forteller om episoder. De sier de har fått støtende kommentarer. Noen har sagt noe om at de ikke passer til å gjøre visse typer oppgaver, skriver VG.

Jahren sier Forsvaret har jobbet i lang tid med tiltak mot slike saker. Han støtter det arbeidet som er gjort og gjøres.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå