Norge
Bildet viser redaktør Gard Steiro i VG på en pressekonferanse.

VG har gransket seg selv

VG sier de sviktet i saken om videoen mot Trond Giske. Men redaktøren beholder jobben. Journalisten får permisjon.

Avisa VG har gransket jobben de gjorde rundt sakene om videoen av Trond Giske. Onsdag fortalte de om resultatet.

Dette er bakgrunn for granskingen: Politikeren Trond Giske var på Bar Vulkan i Oslo. Han ble filmet dansende med en kvinne. Videoen ble spredd i sosiale medier. Det ble også sendt et varsel om den til Ap. Da intervjuet VG kvinnen Sofie, som var på videoen. Hun mener det VG skrev i sin artikkel om videoen, ikke var slik hun hadde sagt. Den delen av historien ble først kjent da kanalen TV 2 undersøkte det.

VG mener de har sviktet på flere områder. Samtidig sier de nei til at kvinnen på videoen er sitert feil med vilje. Men VG sier de har gjort feil med hvordan de har håndtert kvinnen som kilde. Det har vært for svak ledelse og for dårlig kontroll av kvaliteten. Avisa har heller ikke vært flinke nok til å snakke med andre kilder i video-saken.

Avisa beklaget noen dager etter at artikkelen var trykket. Nå mener VG at beklagelsen ikke var god nok. Den kom også for sent. Det gjaldt beklagelse overfor både Sofie og Trond Giske.

– En raskere håndtering ville ha vært viktig for både Sofie og for Trond Giske, står det i rapporten.

Nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken har ledet granskingen i VG. Hun var på ferie da artikkelen om videoen var i avisa. Det var 22. februar i år.

Håndlykken har undersøkt hva journalist Lars Joakim Skarvøy gjorde. Han intervjuet kvinnen. Hun har også sjekket hvilke opplysninger redaktør Gard Steiro har hatt i saken.

I saken hos TV 2 mener Sofie at VG med vilje publiserte et sitat med henne som var feil. Det skapte et uriktig bilde av situasjonen.

Journalist Skarvøy må ta permisjon fra jobben. Han skal være borte et halvt år. Det har VG bestemt. Redaktør Gard Steiro fortsetter. Han har tillit fra styret.

Journalist Lars Joakim Skarvøy har latt seg intervjue av kanalen NRK og nettavisa Medier24.

Skarvøy sier at han ikke har fabrikkert et sitat.

– De ble til i samtaler og diskusjoner med Sofie. Og de er basert på hennes opplevelser med Trond Giske på Bar Vulkan, sier Skarvøy.

Han legger til at han ikke har gjort en god nok jobb.

– Jeg har gjort en dårlig jobb med å forberede Sofie. Hvor stor denne saken ble og følgene av den, sier han.

Håndlykken beklager VGs behandling av Sofie som kilde.

– Vi tror ikke at Sofie lyver og stoler på henne. Det er forskjell på det som er sagt i ord, og det man mener gir et riktig bilde av det som skjedde, sier nyhetsredaktør Håndlykken.

Kvinnen sa til NRK allerede 22. februar at videoen ser verre ut enn den var.

Dagen etter sa Giske at han ikke stilte til vervet i arbeidsutvalget i Trøndelag Arbeiderparti (Ap). Valgkomiteen vraket politikeren fra alle verv.

Få dager etter beklaget VG saken. Torsdag i forrige uke gjorde avisen flere endringer i dansevideo-artikkelen. VG fjernet blant annet kvinnens eneste sitat i saken. Det skjedde dagen etter TV2s artikkel ble kjent.

Redaktør Gard Steiro har den siste uka beklaget overfor kvinnen. Han har også beklaget overfor Giske og for avisas lesere.

Mer fra Norge

På forsiden nå