Norge
Bilde 1 av 2

Flere velger trygge jobber

Mandag er fristen for å søke høyere utdanning i Norge. De siste årene har mange valgt å utdanne seg til sykepleier.

– Jeg vil bli sykepleier fordi jeg vil jobbe med mennesker. Pappaen min ble alvorlig syk. Da fikk jeg se den viktige jobben sykepleiere gjør. Det fikk meg til å velge studiet, sier Martine Haug Nysether til Klar Tale. Hun er 27 år gammel.

I fjor høst begynte hun på sykepleier-studiet i Trondheim. Hun er ikke alene. De siste årene har mange flere valgt å utdanne seg til sykepleier.

15.789 personer søkte på sykepleier-utdanningen i fjor. Det viser tall fra Samordna opptak. Etaten jobber med å gi søkere en studieplass.

15. april er fristen for å søke utdanning ved universiteter og høyskoler i Norge.

– Vi tror mange studenter vil søke utdanningen også i år, sier Vegard Henden. Han er nestleder for studenter i Norsk sykepleierforbund.

I 2040 vil vi trenge dobbelt så mange sykepleiere i Norge som i dag. Det skriver fagbladet Sykepleien.

– Mange velger utdanningen fordi de vet at de får jobb etterpå. Det gir en trygg framtid, sier Henden.

Men mange sykepleiere synes jobben er for tøff. Sykepleiere har mye å gjøre. Flere må jobbe deltid. Lønna kan være dårlig. Én av fem sykepleiere slutter i jobben etter ti år. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

– Jeg synes det er synd at så mange slutter. Men jeg tror og håper at yrket vil endres. Slik at enda flere vil bli sykepleiere. Jeg håper også at vi kan beholde sykepleierne vi allerede har, sier Nysether.

Natasha Harkness jobber i Samordna opptak. De siste årene har flere valgt studier som gir trygge jobber, sier hun.

– Flere søker studier innenfor teknologi, pedagogikk og helse. Søkerne har fått med seg at samfunnet trenger flere folk i disse jobbene, sier Harkness.

Siste utgave

På forsiden nå