Norge

Lærere opplever trusler og vold

Elever truer og bruker vold mot lærere. Det viser en undersøkelse. I Oslo må de takle flere hendelser enn før.

– Folk skal ha det trygt på jobb, sier Kari Andreassen i en pressemelding. Hun jobber som direktør i Utdannings-etaten i Oslo.

Skolene i Oslo opplever mer vold og trusler enn tidligere.

– Dette må vi ta på alvor, sier Andreassen.

Lærere blir truet eller brukt vold mot. Også elever opplever dette.

I fjor var det nesten 1.400 slike hendelser mot lærere eller andre som jobber ved skolene i Oslo. Det viser en ny rapport. Det er over 200 flere hendelser enn året før.

Slike hendelser blir registrert på en bedre måte. Det er noe av årsaken til at det blir flere. En annen årsak er at det faktisk har blitt mer vold og trusler. Det sier Andreassen.

Hendelsene deles inn i grupper. Noen er svært alvorlige. Andre er mindre alvorlige.

Lærer Knut Larssen ble nylig slått av en elev. Han jobber på en skole på Østlandet.

– Det er viktig å snakke om vold mot lærere, sier han til Klar Tale.

LES SAKEN: – Vi må snakke om volden i skolen

Utdannings-forbundet jobber for interessene til lærere. De fikk laget en undersøkelse i fjor. Den handlet om arbeidsmiljø.

Nesten 1.000 lærere i Norge svarte på spørsmål. Nesten tre av ti lærere sier de har blitt truet eller trakassert. Det var som oftest elever som truet eller trakasserte. I noen tilfeller var det foreldre.

Lærerne ble også spurt om de hadde opplevd vold eller blitt skadd. De fleste sier nei. Men to av ti sier de har opplevd vold. Det har skjedd i løpet av det siste året. Mange av disse lærerne sier at volden ikke var alvorlig.

Lærere i Rogaland forteller også om vold. Nesten halvparten sier at de har blitt fysisk angrepet av elever. Det kom fram i en annen undersøkelse, ifølge kanalen NRK. Det er blitt mer vold enn før, sier mange av dem.

– Det er vondt å lese tallene, sier Gunn Reidun Tednes-Aaserød. Hun leder Utdannings-forbundet i Rogaland. Hun kaller volden et samfunns-problem.

LES OGSÅ: Kjemper mot vold i skolen

Siste utgave

På forsiden nå