Norge

Han vil redde folk fra bompenger

Et nytt parti kan avgjøre valget i Bergen og kanskje andre steder. Den nye folkeaksjonen vil bli kvitt bompengene.

– De har til og med fjernet lysene fra bomstasjonene. Slik blir bilistene minnet minst mulig på hvor mye de må betale, sier Trym Aafløy til Klar Tale.

Han kjører den hvite varebilen sin forbi Strandkaien i Bergen sentrum. Over ham henger en av byens 15 nye bomstasjoner. For to og et halvt år siden hadde Aafløy fått nok.

Politikken med bompenger var urettferdig, mente han. Han ble så sint at han startet en egen gruppe på nettsamfunnet Facebook.

Facebook-gruppen til Aafløy har blitt til byens nest største parti. De ble med i Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB). De får 20,6 prosents støtte i Bergen. Det viser en meningsmåling utført for Bergensavisen.

FNB kan trolig velge hvem de vil styre byen med. Det skjer dersom støtten holder fram mot valget til høsten.

– Folk vil ikke ha den politikken lenger. Det er dette som er demokrati. Når du går ut og stemmer, endrer du politikken, sier Aafløy.

Bomavgiften i Bergen hadde allerede blitt høyere. Det førte til mindre biltrafikk, sier Aafløy.

– Men så settes takstene opp enda mer. Det betyr at det er færre bilister som skal betale for stadig større utbygginger, sier han.

Flere skal gå, sykle og bruke kollektiv-transport i Bergen. Det var Byrådets mål. De vedtok den nye ordningen med mer bompenger. Pengene skal blant annet brukes til å bygge ut trikken Bybanen. Men den går for sakte og koster for mye, mener mange.

Bompenge-motstanderne kan få mye å si i årets lokalvalg. Folk kan stemme på FNB i 11 kommuner og i fire fylker.

Folk i Stavanger har lenge vært lei av bompengene. 1. juni åpner 53 nye bom-stasjoner i Oslo og Akershus. Da vil folk oppleve det samme som i Bergen, tror Aafløy.

– Dette er et historisk lokal-politisk opprør. Det skjer over hele landet. Velgerne kommer til å gjøre noe som politikerne aldri har sett før. Det er spennende å se hvor store vi kan bli, sier Aafløy.

De andre partiene skjønner at de må gjøre noe. Byrådet i Bergen lyttet til deler av kritikken. De fjerner to bomstasjoner folk var spesielt misfornøyd med.

Fremskrittspartiet taper mest på saken. De er imot bompengene, men har tapt saken i regjering. Det liker velgerne dårlig. Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti vil ha veiprising istedenfor bompenger. Da betaler du etter hvor mye du faktisk kjører.

Det blir trolig like dyrt for folk, mener Aafløy. FNB vil heller at pengene skal kreves inn gjennom skatt. Det vil i snitt koste rundt 300 kroner i måneden, ifølge Aafløy.

– Folk betaler skatt etter evne. Det blir mer rettferdig når alle må betale, ikke bare de som kjører bil i storbyene.

Alle nyter godt av veiene våre, forklarer han.

– Du er avhengig av gode veier, selv om du aldri har eid en bil. Uten veier kommer ikke brannbilen fram. Ingen kommer og tømmer søppelet ditt. Og du får ikke levert sofaen på trappen, sier Aafløy.

Siste utgave

På forsiden nå