Norge

Få norsk-somaliere eier egen bolig

Veldig få med bakgrunn fra Somalia eier boligen de bor i. Årsaken er et forbud mot renter i islam.

Bare 11,8 prosent av et utvalg norsk-somaliere eier egen bolig. Det viser en undersøkelse.

87 prosent tror det vil «få negative følger for livet etter døden». 56 prosent tror det å ta lån med renter kan føre til ulykke.

48,2 prosent sier de er redde for negative reaksjoner fra andre. Det er dersom de tar boliglån med rente, viser undersøkelsen. Den er gjort blant 483 personer. De fleste deltakerne er norsk-somaliere i Oslo. Undersøkelsen er støttet av Husbanken. Den er gjennomført for Bydel Gamle Oslo. Det skriver avisa Klassekampen.

Svært få tar vanlig boliglån. Men 95 prosent sier de ville ha tatt opp lån. Det er rentefritt lån hadde vært tilgjengelig, viser undersøkelsen.

Rundt halvparten synes situasjonen med bolig er utrygg eller veldig utrygg. Nesten halvparten sier de har flyttet tre til 10 ganger de siste 10 årene. En av fem sier at de har flyttet 10 ganger de siste 10 årene.

Torkel Brekke er professor i religionshistorie ved forsknings-instituttet Prio. Han er med i et forsknings-prosjekt. Det handler om økonomisk ekskludering av muslimer i Norden. Han mener de som bestemmer ting, ikke ser hvor stort problem boliglån er i islam.

– For mange muslimer er renter et større forbud enn å spise svinekjøtt, sier han.

Brekke mener samfunnet kan spare mye penger på bostøtte. Det er dersom vi finner en måte å kjøpe bolig på uten renter.

– Det virker som om politikere tror at bare folk bor her lenge nok, så gir de slipp på slike forbud. Forskning viser at det er helt feil, sier Brekke.

Mer fra Norge

På forsiden nå