Norge

Ungdommene krever handling for klimaet nå

Fredag streiker skoleelever igjen for klimaet. Sosialistisk Venstreparti krever handling fra statsministeren.

Fredag formiddag samlet mange ungdommer seg i Oslo og flere andre byer. De protesterer mot regjeringens klimapolitikk.

– Jeg regner med at statsminister Erna Solberg vil komme klimaungdommen i møte. Hun bør kommer med konkrete tiltak og ikke tomme ord, sa Audun Lysbakken før streiken. Han er leder for Sosialistisk Venstreparti (SV).

Forventningene var store. Fredag skulle statsministeren holde tale foran Stortinget. Der skulle hun møte mange av ungdommene som streiker.

Gaute Eiterjord er leder for organisasjonen Natur og Ungdom. Han håpet uansett statsministeren har mer å komme med denne gangen. Det er sammenlignet med sist hun møtte ungdommen som streiket.

13 år gamle Even Jacobsen er en av dem som har tatt initiativ til streiken i Norge. Også han har store forventninger til statsministeren.

– Jeg vil at Solberg skal si at hun tar framtiden vår på alvor. Og at hun vil oppfylle kravene våre! Det som vil være mest provoserende, er om hun fortsetter å rose engasjementet vårt. Men ikke lytter, sier han til nyhetsbyrået NTB.

Den store testen kommer i juni. Da skal statsminister Erna Solberg og alle partiene i regjeringen og opposisjonen stemme. De skal si sin mening om forslagene til ungdommene som streiker. De krever at krisen i klimaet behandles som en nasjonal nødsituasjon.

Siste utgave

På forsiden nå