Norge

Vil ha slutt på mobbing av politikere

Politikere mobbes på internett og i sine vanlige liv. Det vil statsråd Monica Mæland få en slutt på.

Politikere jobber for alle i det norske samfunnet. Men mange politikere blir mobbet, både på nett og mer fysisk.

Ordfører Ane Mari Braut Nese er blitt mobbet og trassert. Hun skylder på motstanderne av bompenger.

– Sønnen min ble slengt i veggen. Han ble tatt kvelertak på. Vi har opplevd hærverk på bil og hjem. Huset vårt har blitt sprayet ned med kumøkk, fortalte Nese i kommunestyret tidligere denne uka. Hun er ordfører i Klepp i Rogaland.

Dette må ta slutt, mener statsråd Monica Mæland. Hun er kommunal- og moderniseringsminister. Hun ber stortingspartiene om et møte. Det skal handle om nettmobbing av politikere. Hun ber politikere, KS og folk i organisasjoner komme med sine råd. Mæland vil stoppe netthets mot lokalpolitikere, ifølge kanalen NRK.

Mer enn fire av ti norske lokalpolitikere har opplevd hatefulle ytringer eller trusler. Det viser en rapport fra Ipsos laget for KS. Halvparten har vurdert å gi seg i politikkeb som følge av dette. Det skriver Songdalen Budstikke. 15 prosent har sluttet.

– Vi står i fare for at folk ikke vil engasjere seg eller vil gjøre en innsats for samfunnet, sier Mæland til NRK.

Hun mener partiene må jobbe sammen for å jobbe imot slik hets.

– Jeg ønsker å invitere til et dialogmøte. De inviterte er ulike politikere fra ulike deler av landet og ulike partier. Vi skal sette oss ned og dele erfaringer. Men også ideer og tips til hvordan vi kan jobbe mot dette, sier hun.

Statsråden inviterer også folk fra KS og andre organisasjoner til å bidra.

– Vi ønsker fortsatt å ha et samfunn hvor alle skal kunne delta. Uansett alder, kjønn, bosted og livssituasjon. Vi ønsker å se hvordan vi kan få mindre av dette, sier Mæland og i podcasten «Der livet leves» i KS.

Siste utgave

På forsiden nå