Norge

To somaliske søstre funnet i Syria

To norsk-somaliske reiste fra Norge for å bli med i IS. De har vært i Syria siden 2013.

– Jeg savner moren min, mine brødre og norsk natur.

Det sier den ene søsteren til Aftenposten. Journalister fra avisa møtte de to søstrene i flyktningleiren al-Hol i Syria. Der bor mange som var med i terrorgruppa Den islamske staten (IS).

Søstrene var 16 år gammel og 19 år gammel da de dro. De var norske jenter med somalisk bakgrunn. De rømte fra hjemmet sitt i Bærum i Akershus.

Faren reiste til Syria for å lete etter dem. Journalisten Åsne Seierstad har skrevet bok om søstrene. Hun vant en pris for den. Søstrene sier at de ikke liker oppmerksomheten i media.

Nå er de 22 og 25 år gamle. De har fått barn. 25-åringen har to jenter på 2 og 4 år. 22-åringen har en jente på 4 år. Fedrene til barna skal være døde i krigen.

Kvinnene vil reise hjem med barna. De vil at barna skal få komme hjem. Mødrene krever å få bli med. De vil ikke si hva de mener om IS nå. Søstrene sier at de ikke har gjort noe galt. De reiste til Syria for å hjelpe andre, sier de. Søstrene sier de bare har vasket, laget mat og passet barn.

Søstrene har passet på de fem barna som er hentet hjem til Norge. En annen svensk-somalisk kvinne hjalp til med å passe barna.

Søstrene sier de kjente moren til de fem barna. Hun forsvant da hun skulle hente vann, sier de. Det skjedde i byen Baghouz. Det var den siste byen IS hadde kontroll over. Søstrene sier de har sett forferdelige ting. De har sett mange døde og brente barn.

Mer fra Norge

På forsiden nå