Norge

Krever at Norge slutter å tvinge folk til Afghanistan

En familie ble sendt ut av Norge med tvang lørdag. Moren i familien måtte sendes tilbake til Norge.

Familien Abbasi fra Afghanistan ble sendt ut av Norge lørdag. Men moren i familien ble sendt tilbake til Norge på grunn av helsa.

Folk protesterte mot utsendelsen. Det skjedde både i Oslo og i Trondheim. Familien består av en mor og tre barn. To av barna har blitt voksne. Det yngste barnet er 16 år gammelt.

Familien landet i Istanbul i Tyrkia lørdag kveld. De skulle sendes videre med fly til Kabul i Afghanistan.

Politiet hadde hentet familien i Trondheim tidlig på morgenen. Moren i familien var syk allerede da. Hun var i en bevisstløs tilstand like etter pågripelsen.

Politiet visste at dette kunne skje. De kjente til helsa til kvinnen. De hadde derfor med seg lege og sykepleier, sier politiet i en pressemelding.

I Istanbul ble det tatt en avgjørelse. Kvinnen skulle sendes tilbake til Norge. Hun var for dårlig til å reise til Kabul. Barna er igjen i Istanbul.

Politiet mener det var riktig å prøve å sende familien ut.

Nå krever Afghanistan-komiteen full stopp i slike returer. Det er utrygt for familien Abbasi i Afghanistan. Det mener Liv Kjølseth. Hun er generalsekretær.

– Norge sender flere tilbake til Afghanistan enn andre land i Europa. Det skjer samtidig som det blir mer utrygt der. Stadig flere vanlige folk blir skadd og drept, sier hun. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

De yngste i familien har aldri vært i Afghanistan, sier hun videre.

Komiteen mener det er for farlig i landet. Derfor må Norge slutte med returene.

I 2015 ble flere partier enige. De avtalte en strengere politikk overfor asylsøkere. Nå vil Trine Skei Grande snakke om avtalen på nytt. Hun leder partiet Venstre. Andre partier sier ja til å snakke om den.

Justisminister Jøran Kallmyr møter Stortinget mandag. Han skal forklare seg om utsendelsen. Det bekrefter Justisdepartementet overfor NTB.

Siste utgave

På forsiden nå