Norge
Bildet viser LOs sommerpatrulje som besøker utestedet Kulturhuset.

Besøker ungdommer på jobb

600 personer skal reise rundt til norske arbeidsplasser. Der skal de sjekke at ungdommer får det de har krav på.

Du har mange rettigheter i norsk arbeidsliv. Men mange ungdommer vet for lite om disse. Akkurat nå er mange ungdommer i full jobb. De erstatter folk som tar ferie.

600 frivillige personer skal hjelpe. De jobber for organisasjonen LO. LO kjemper for rettigheter til folk som jobber.

Det er mye å holde styr på. Er kontrakten med arbeidsgiveren riktig? Hvem er verneombud? Hva med kameraer som overvåker? Dette er noe av det LOs sommerpatrulje skal sjekke.

– Vi møter de unge på jobb. Der hører vi om deres situasjon. Vi skal også si hvilke plikter og rettigheter de har, sier Bjarne Lagesen til nyhetsbyrået NTB. Han leder sommerpatruljen.

Patruljen er blitt noen år gammel. Den startet i 1985. Kontrakter med mangler er den vanligste utfordringen. I noen tilfeller har ikke ungdommen fått kontrakt på jobben.

– Vi kan ordne kontrakt sammen med arbeidsgiver på stedet, sier Lagesen.

Noen mangler i kontrakten er typiske. Kontrakten kan mangle informasjon om når personen skal jobbe. Den kan også mangle informasjon om type arbeid.

Ansatte skal vite om verneombudet på sin jobb. Dette skal patruljen passe ekstra på i år. Et verneombud skal passe på at arbeidsplassen er trygg.

– Vi ser at ungdom blir skadd oftere enn andre. Derfor må de vite hva et verneombud er, og det er viktig å vite hvem det er, sier Lagesen.

LO møter mange som er usikre på dette. Det er ikke nødvendigvis et brudd på loven. Den som jobber, skal skaffe seg informasjon om dette. Samtidig har arbeidsgiver en plikt til å informere.

Hans-Christian Gabrielsen er leder i LO. Han er fornøyd med norsk arbeidsliv – stort sett.

– Vi har et godt arbeidsliv, sier Gabrielsen. Det betyr ikke at LO tar det rolig.

– Vi ønsker å sikre et bra arbeidsliv også i framtiden. Da må vi gjøre noe med det negative, sier han.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå