Norge

Mange sliter fortsatt etter 22. juli

Et nytt prosjekt skal sjekke hvordan ofrene for terroren følges opp.

Det trengs fortsatt mer forskning. Det er nødvendig å sjekke hvordan de som overlevde terroren 22. juli 2011 har det. Det mener støttegruppen for 22. juli.

– Generelt vil jeg si at mange har det bra. Det er til tross for merkene de bærer med seg. Mange har fått den hjelpen de trenger. Men det er fortsatt en del som sliter, sier Lisbeth Kristine Røyneland til nyhetsbyrået NTB. Hun er leder for støttegruppen.

Prosjektet skal være et samarbeid mellom Nasjonalt kompetansesenter for vold og traumatisk stress (NKVTS) og Senter for krisepsykologi.

Mandag er det åtte år siden terrorangrepet 22. juli. 77 personer ble drept. Det blir markeringer både utenfor Høyblokka i regjerings-kvartalet og på Utøya.

I fjor sommer hadde støttegruppen et møte med helseminister Bent Høie. De snakket om hjelpen ofrene etter terroren får. Der fikk støttegruppen ja høstens forsknings-prosjekt. Støttegruppen hadde utført en undersøkelse i fjor. Én av fem ofre etter terroren får ikke den helse-hjelpen de trenger. Det viser undersøkelsen.

Det er vanskelig å finne fram i systemet for å få hjelp. Det sier Røyneland gjelder mange av dem.

– Det kan for eksempel være å finne riktige psykologer. Det kan være å ta kontakt med Kontoret for voldsoffer-erstatning, og utfordringer med velferds-etaten Nav. Det kan være fordi de ikke har fått rett oppfølging. Vi håper prosjektet blir en suksess, sier hun.

Helsemyndighetene ga derfor penger til de regionale sentrene mot vold, traumatisk stress og forebygging av selvmord.

De siste studiene som staten har gjennomført er fra 2014. Det gjelder studier som sjekker situasjonen for de etterlatte og overlevende.

Mandag deltar statsminister Erna Solberg på minnemarkeringene. Det gjør også Jens Stoltenberg. Han var statsminister for Arbeiderpartiet (Ap) da terrorangrepene skjedde. Også Jonas Gahr Støre deltar. Han leder Arbeiderpartiet i dag. Også Ina Libak deltar. Hun leder Aps ungdoms-organisasjon AUF.

22. juli-senteret i Oslo sentrum skal bli en del av det nye regjerings-kvartalet. Markeringen mandag blir den første etter at det ble kjent.

Siste utgave

På forsiden nå