Norge

Flere druknet i helgen

Minst tre er døde i ulykker med drukning i helgen. Flere andre er reddet opp av vannet etter å ha fått problemer.

Så langt er tre personer døde eller er trolig død i druknings-ulykker. Det viser en oversikt fra Rednings-selskapet.

24 år gamle Kristoffer Skretteberg Syvertsen druknet i Drammenselva. Det skjedde like sør for Åmot i Buskerud lørdag. Tidligere samme dag døde en 30 år gammel mann. Han var i en druknings-ulykke i Hurdal i Akershus.

Fortsatt leter rednings-mannskap etter 20 år gamle Martin Morgenlien Skamo. Han falt ut av en båt i Hemnessjøen i Akershus. Det skjedde natt til søndag. Han er trolig død.

I løpet av helgen har det også vært flere personer som er reddet opp av vannet i live.

Redningsselskapet mener det fine været har hatt noe å si for ulykkene som har skjedd.

– Når det er varmt vær, trekkes flere mot og på sjøen. Vannet er det fineste vi har. Men det er skummelt hvis vi ikke mestrer det, sier Eigil Andersen i Redningsselskapet til nyhetsbyrået NTB.

Redningsselskapet sier at mange druknings-ulykker om sommeren normalt har med bading å gjøre. Nå er det flere årsaker.

– Færre drukner i forbindelse med bading, sier Andersen.

Folk faller fra land og fra brygger. Det er de vanligste årsakene til druknings-ulykker året rundt. Så langt har det vært flere dykkerulykker og drukninger etter fall fra fritidsbåt. To av sju drukningsulykker i begynnelsen av juli skjedde da folk badet.

Eigil Andersen ber alle som bader sjekke hvordan det ser ut på bunnen der de bader. Og finne ut av hvordan de skal komme seg opp. Redningsselskapet ber også om hjelp fra folk på stranden og i båt. De bør se seg rundt. Det kan være vanskelig å få øye på et menneske som drukner.

– Du vil ikke høre skrik fra et menneske som holder på å drukne. Se etter unormal, stille og passiv oppførsel. Den som drukner, bruker all energi på å holde seg flytende, sier Eigil Andersen.

Det er flest menn som drukner.

– Menn tar større sjanser og svømmer lenger ut. De overvurderer seg selv, sier Andersen.

Hittil i år har 45 mennesker druknet her i Norge.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå