Norge

Flere drukner når det er bra vær

14 personer druknet i juli. Flere lar seg lokke til vannet i fint vær.

Fint sommervær og høye temperaturer. Det har gjort at flere mennesker både har badet og vært på sjøen. For noen har det endt tragisk.

14 personer er døde i druknings-ulykker hittil i juli. Det viser tall fra Redningsselskapet og Klar Tales gjennomgang av ulykker.

– Sju personer druknet i Norge fram til 15. juli. Det har vært en del druknings-ulykker etter det, spesielt den siste uka, sier Tanja Krangnes til Klar Tale. Hun er seksjons-leder i Redningsselskapet. De offisielle tallene kommer fredag.

Den siste uka har sju mennesker druknet. En toåring druknet i et privat basseng. Det skjedde i Vennesla i Vest-Agder. 24 år gamle Kristoffer Skretteberg Syvertsen druknet i Drammenselva i Buskerud. Det skjedde lørdag kveld.

35 år gamle Mustapha Tahiri var ute i båt med sønnen sin. Han falt ut av båten og druknet. Ulykken skjedde i Hurdalssjøen i Akershus lørdag. Det sier politiet til avisa VG.

En 72 år gammel kvinne druknet mandag. Det skjedde på en badeplass i Steinkjer i Trøndelag. Det skriver nyhetsbyrået NTB. To personer ble funnet tirsdag. En mann lå i elva i Ørsta i Møre og Romsdal. En person druknet i i Florø i Sogn og Fjordane.

Redningsfolk leter fortsatt etter 20 år gamle Martin Morgenlien Skamo. Han falt ut av en båt i Hemnessjøen i Akershus. Ulykken skjedde natt til søndag. Han er trolig død.

Krangnes sier at flest drukner i juli hvert år.

– Da er det flest folk på, i og ved vann. Flere bader når det er varmt i vannet, sier hun.

I fjor skjedde halvparten av ulykkene ved at båter kantret eller at folk falt over bord.

– Folk hadde ikke på seg redningsvest. Eller flyteplagget ble brukt feil. I noen av ulykkene tok det tid før det ble varslet. Da ble det for sent, sier Krangnes.

Hun ber folk om å legge mobiltelefonen i en pose som er vanntett. Eller ha VHF-radio i båten for å varsle.

Fortsatt er det flest menn som drukner.

– Vi tror at flest menn kjører båt og er alene i båt. Gutter og menn tror kanskje at de klarer mer enn de gjør. De tar litt flere sjanser og overvurderer seg selv. Færre menn enn kvinner og barn bruker vest, sier Krangnes.

Mange gutter i tenårene og eldre over 70 år er blant dem som drukner. Eldre bør tenke over om formen er like bra som før, anbefaler Krangnes.

– Ta hensyn til egen helse og bad sammen med noen, anbefaler Krangnes.

– Barn i tenårene bader gjerne alene. Ulykker kan skje om de tøffer seg for hverandre. Det skjer også ulykker der folk bader uten å kunne svømme godt nok, sier Krangnes.

Hun oppfordrer alle som er ved sjøen eller vannet om å være ekstra oppmerksomme. Du kan redde liv om du følger med.

– Ting skjer veldig fort. Ikke sitt med mobilen eller noe annet som tar fokus, sier hun.

Krangnes forklarer at en drukning kan skje i det stille.

– Folk som drukner, bråker eller roper ikke. Derfor gjelder det å følge med, sier hun.

Det beste rådet er å bade sammen med noen.

– Ring 113 med én gang hvis det skjer noe, sier Krangnes.

Du bør også lære deg førstehjelp. Det kan komme til nytte.

Dette bør du gjøre hvis du ser at noen har problemer:

– Hvis noen drukner, så rop om at de trenger hjelp. Da får flere med seg hva som skjer.

– Ring 113 eller få andre til å gjøre det

– Få personen opp på land eller få hjelp til det. Om du må uti selv, sørg for å ha noe mellom deg og den som har problemer. Folk som holder på å drukne, kan få panikk. Da kan de trekke deg under også.

– Når personen er på land: Sjekk om personen er bevisst eller puster normalt. Hvis personen gjør det, bør du legge personen i stabilt sideleie.

– Hvis personen ikke puster og er bevisstløs, må du starte med hjerte/lungeredning. Blås inn luft i personens munn fem ganger. Utfør 30 hjertekompresjoner. Blås to ganger, før nye kompresjoner. Hold på slik til ambulansen kommer. Bytt på om du blir sliten.

– Er du usikker, er det mye bedre å gjøre noe enn å ikke gjøre noe. Ring 113. De forteller deg hva du skal gjøre.

Siste utgave

På forsiden nå