Norge
Bildet viser blant annet partilederne i regjeringen på Slottsplassen.

Bompenge-krise for Venstre og Frp

Bompenger har ført til krise i regjeringen. Venstre og Fremskrittspartiet er mest uenig.

Partiene i regjeringen har lenge forhandlet om bompenger. Fremskrittspartiet (Frp) vil bruke minst mulig bompenger for å betale for vei. De har forhandlet med Høyre, Kristelig Folkeparti (KrF) og Venstre om en avtale om bompenger. Men de blir ikke enige.

Landsstyret i Frp har sagt ja til forslaget til løsning om bompenger. Men Venstre vil ikke ha denne løsningen.

– Nå er det opp til Venstre å si hvordan de stiller seg til det vi har forhandlet om. Hvis Venstre ikke vil være med på det. Da mener jeg det er opp til statsministeren å håndtere dette videre, sa Siv Jensen søndag. Hun leder Frp.

Ola Elvestuen er nestleder i Venstre. Han sa at partiet ikke kan bli med på skissen til avtale om bompenger.

– Hva er følgen hvis Venstre sier nei?

– Det vil jeg ikke spekulere i. Men jeg håper Venstre tenker seg om en gang til. Og støtter opp om dette, sier Jensen til NTB.

Alle de fire partiene skal si hva de mener om en forslag til avtale. Det sier statsminister Erna Solberg. Hun venter på hva de vil si.

– Vi synes vi la en god skisse på bordet. Den var god og balansert for kollektivtrafikken. Og for å betale mindre bompenger. Vi får jobbe med disse sakene fremover, sier statsministeren til kanalen TV 2.

Solberg vil ikke si noe om detaljene i forslaget til avtalen om bompenger.

Frp-leder Jensen ville heller ikke si så mye.

– Vi skulle gjerne gjort mer. Men dette betyr at det blir mindre å betale i bompenger for vanlige folk går ned. Og at vi kan satse mer på kolletiv-trafikk i de store byene, sa hun.

De fire partiene har snakket om bompenger i over to måneder. Men noen løsning har ikke blitt lagt fram.

– Nå har vi forhandlet ferdig. Vi har brukt lang tid. Dette har tatt ganske mye av oppmerksomheten i valgkampen. Nå må vi komme videre, sier Jensen til nyhetsbyrået NTB.

Hun nekter for at Frp har stilt et ultimatum om å godkjenne avtalen.

Venstre ønsker å fortsette forhandlingene om bompenger, sier Ola Elvestuen i Venstre.

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad hadde møte med partiets landsstyre på telefon. Han ville ikke si noe om hva de tenker om bompenge-avtalen.

Striden rundt bompengene startet i Frp. Det kom som følge av økt støtte til partiet Folkeaksjonen nei til mer bompenger. Mange sier at de vil stemme på partiet i lokalvalget. Frp hadde et eget landsstyremøte i juni. Da kom Frp med seks krav til bompenger. Avtalen om bompenger skal møte disse kravene.

– Jeg mener vi har tatt vårt eget landsstyre på alvor når vi har snakket med de andre partiene, sa Jensen søndag.

I år betaler folk omtrent 13 milliarder kroner i bompenger.

Mer fra Norge

På forsiden nå