Norge
Bilde 1 av 7

Nå blir hun endelig voksen

Barndommen er forbi og ungdomstida så vidt i gang. Lørdag konfirmeres prinsesse Ingrid Alexandra. Se bilder.

Et ertende blikk i et par nøttebrune øyne. Det går igjen i samlingen av bilder fra prinsesse Ingrid Alexandras oppvekst. Slottet gjorde dem offentlig fredag. Bildene er tatt på turer i inn- og utland. De viser en nysgjerrig prinsesse med åpent blikk mot verden. Bildene viser at hun er glad i både dyr og naturen.

Lørdag kommer flere kongelige fra de europeiske kongehusene. De skal delta i prinsessens konfirmasjon. Blant andre kommer Spanias kong Felipe, kronprinsesse Victoria av Sverige og kronprins Frederik, kronprinsesse Mary og prins Christian av Danmark. Hele den norske kongefamilien vil være til stede. I tillegg kommer mange offentlige personer fra landet vårt.

Kong Felipe, kronprinsesse Victoria og kronprins Frederik er blant fadderne til Ingrid Alexandra. I tillegg har hun tre faddere til. De er hennes bestefar kong Harald, prinsesse Märtha Louise og mormor Marit Tjessem.

Det er over 30 år siden sist det ble holdt en kongelig konfirmasjon i Norge. Det var i 1988. Da konfirmerte kronprins Haakon seg. Også han knelte alene i Slottskapellet.

Ingrid Alexandra har fått konfirmasjons-undervisning sammen med andre konfirmanter i Asker menighet. Likevel kommer hun til å bli konfirmert alene.

Konfirmasjon er et kristent rituale. Det markerer overgangen fra barn til voksen. Da bekrefter Gud løftene som konfirmanten fikk i dåpen. Også konfirmanten bekrefter at han eller hun vil leve etter kristen tro.

Ingrid Alexandra er nummer to i arverekken til den norske tronen. Hun kan bli Norges første kvinnelige monark siden 1400-tallet. Som tronarving må prinsessen høre til den evangelisk-lutherske religion. Det er en retning i kristendommen.

Konfirmasjonen blir også historisk på en annen måte: For første gang er det to kvinnelige prester som skal konfirmere en kongelig. Det er Oslo-biskop Kari Veiteberg og preses i Bispemøtet Helga Haugland Byfuglien.

Veiteberg skal holde hovedprekenen. Hun vil snakke om en fortelling fra Johannes-evangeliet. Den handler om da Jesus møtte en samaritansk kvinne ved brønnen. Det sier Oslo bispedømmeråd til nyhetsbyrået NTB.

Ett av budskapene i fortellingen er at Jesus er vennlig mot alle. Det var han uansett hvem de var. Budskapet er at omsorg kan gjøre at folk føler seg sett og forstått.

Prinsessen har fått en bunad i konfirmasjonsgave. Den er fra kongeparet. Bunaden kommer fra Øst-Telemark. Den skal prinsessen ha på seg i konformasjonen.

Dette er også en kongelig tradisjon. Prinsessens tante, Märtha Louise, hadde på seg samme drakt. Det var da hun selv ble konfirmert. Den hadde vært kronprinsesse Märtha sin. Märtha Louise hadde bunaden på seg også i lillebroren Haakons konfirmasjon. Det var to år senere.

Også dronning Sonja har en bunad fra Øst-Telemark. Hun fikk den i gave av sin mor da hun giftet seg med Harald. Bunaden er hennes personlige favoritt.

Konfirmasjons-gudstjenesten starter klokka 12. Etterpå inviterer kongen og dronningen til lunsj på Slottet. Det er til ære for konfirmanten.

Fredag blir det også lagt ut en bok på Slottet. Der kan de som ønsker det, skrive en hilsen til prinsessen. Her vil publikum kunne skrive fra klokka 15 til 18.

Folk kan også gratulere prinsessen på kongehusets nettsider. Det er mulig fram til søndag.

Siste utgave

På forsiden nå