Norge

Forskere: Slik har politikken i Norge endret seg

Makten til de politiske partiene har endret seg stort i lokalvalget. Forskere kaller det et nytt politisk landskap.

De røde og grønne partiene gjorde et svært godt lokalvalg. Senterpartiet (Sp), Miljøpartiet De Grønne (MDG), Sosialistisk Venstreparti (SV) og Rødt fikk mange stemmer.

Valgresultatet ser ut til å starte et nytt, radikalt og grønt politisk landskap. Det sier Peter Egge Langsæther. Han er valgforsker ved NTNU.

– I Europa har vi sett at grønne partier blir sterkere. Det samme gjør partiene til venstre i politikken. De vanlige partiene svekkes. Det vi ser i Norge nå, er en del av trenden i Europa. Det sier han til nyhetsbyrået NTB.

Arbeiderpartiet (Ap) fikk rett under 25 prosent av stemmene i lokalvalget. Det er det dårligste lokalvalget Ap noen gang har gjort. Mange av partiets tidligere velgere har byttet til andre grønne og røde partier.

Høyre har også mistet mange velgere. De ender på 20 prosents støtte fra velgerne.

Johannes Bergh er valgforsker ved Institutt for samfunnsforskning. Han mener at utviklingen i politikken kommer av spørsmål rundt saker. Klima, bompenger og politikk for distriktene har vært viktige i valget. I disse sakene har ikke Ap og Høyre hatt tydelige nok svar til velgerne, tror Bergh.

Miljøpartiet De Grønne får rett under 7 prosents støtte. Partiet er en av valgets vinnere sammen med Senterpartiet. MDG selv kaller det et tidsskille i norsk politikk. Det sier Arild Hermstad til NTB. Han er MDGs nasjonale talsperson.

Også SV og Rødt er små partier i Norge. Men de opplever økt støtte. Dobbelt så mange har stemt Rødt som ved forrige stortingsvalg.

Senterpartiet er valgets vinner. De fikk 6 prosent mer støtte enn ved forrige lokalvalg. Sp fikk 14 prosent av stemmene på landsbasis.

Partiene i regjering ble straffet av velgerne. Fremskrittspartiet endte på rundt 8 prosent. Kristelig Folkeparti og Venstre faller nesten like mye. De endte på 4 prosent og 3,8 prosent.

På landsbasis får Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) drøyt 2 prosent av stemmene, skriver avisa VG. I Bergen får partiet mest støtte, fra 16,9 prosent av velgerne. I Oslo stemte 5,9 prosent FNB.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå