Norge
Bildet viser barnehender som strekker seg mot en tallerken med fiskemiddag.

Fisk kan gjøre at barn ikke får astma

Barn som spiser fisk, kan forebygge sykdom som astma. Det viser ny forskning.

Fisk til middag eller på brødskiva. Det bør barn spise. Årsaken er at å spise fisk fra tidlig alder er bra mot sykdom, viser ny forskning. Det kan motvirke sykdommer som astma, skriver kanalen NRK.

4.000 barn er fulgt fra de var i mors mage til de ble seks år gamle. Forskere ved St. Olavs hospital og NTNU i Trondheim har utført studien. De har publisert funnene i forsknings-magasinet Nutrience, skriver kanalen NRK.

– Hvis barnet spiser fisk én gang per uke når de er ett år gamle. Det gjør at det finnes 30 prosent mindre av sykdommer med allergi fram til barnet er seks år, sier Torbjørn Øien ved Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie ved NTNU. Han er en av forskerne.

Astma er en kronisk betennelse i luftveiene. Den kan gjøre det tungt å puste. Den merkes også med piping i brystet og hoste. Du kan få astma uansett alder.

Siden 1960-tallet har det vært en mangedobling av antall barn med astma i Norge. Det skriver Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL). Omtrent ett av ti skolebarn i Norge har astma, ifølge LHL.

Mer fra Norge

På forsiden nå