Norge
Bildet viser et skilt med UDI.

Flere flyktninger fra Eritrea reiser hjem

Flere flyktninger enn før ønsker å reise hjem til Eritrea. Det sier UDI.

Fra 2010 til i fjor dro fem flyktninger hjem til Eritrea. De hadde søkt norske myndigheter om lov.

Nå vil flere reise hjem, sier Utlendings-direktoratet. De har skrevet et brev til Justisdepartementet om saken, ifølge avisa Vårt Land.

– I år har fire personer dratt tilbake til Eritrea. Ti personer har en søknad til behandling. UDI har blitt spurt om ordningen fra flere eritreere enn før, skriver Katinka Hartmann i UDI i brevet. Hun er assisterende avdelingsdirektør.

Eritrea regnes som et diktatur. Folk fra Eritrea er blant de største gruppene som søker asyl i Norge. Fra 2014 til 2018 søkte 7.520 personer asyl i Norge. 7.530 eritreere fikk lov til å bli i Norge.

Det er spesielle regner for eritreere som vil hjem. Hvis de ikke har papirer som pass, må de betale en type skatt. De må betale 2 prosent skatt av alt de har tjent mens de har vært i Norge. Skatten gjelder fra 1992. Dette kan utgjøre flere hundre tusen kroner for mange.

– Det skal derfor mye til før de skaffer dokumentene selv. Dersom norske myndig­heter hjelper dem i å skaffe reise­dokumenter, må de også betale skatt. Men kravet kommer først etter at de har kommet til Eritrea, skriver Hartmann i brevet.

Mer fra Norge

På forsiden nå