Norge
Bildet viser kvinner i Al-Hol-leiren i Syria. De står i kø for forsyninger med hjelp.

Norsk kvinne i Syria frykter for sønnens liv

En norsk IS-kvinne har takket nei til helsetilbud for sin syke sønn. Hun forklarer til avisa VG hvorfor hun sier nei.

En norsk kvinne bor i leiren Al-Hol i Syria. Hun har vært med i terrorgruppa IS. Hun har en alvorlig syk sønn. Kvinnen har takket nei til helsetilbud for sønnen sin. Mandag forklarer hun hvorfor hun sier nei. Det skriver avisa VG.

– Dersom sønnen min ikke får bedre behandling, så frykter jeg at han dør. Han fyller fem år i november. Han veier fortsatt rundt 11 kilo. Det er ikke normalt for en unge på den alderen. Han har diaré, han kaster opp og er underernært. Jeg er veldig bekymret for ham, sier hun til VG.

Utenriksdepartementet (UD) har skrevet til VG. De sier at de har tilbudt flere helsetilbud til moren. Men hun har takket nei til. UD har vist til at gutten trenger en operasjon. De har sagt at han har fått en diagnose av Røde Kors og Verdens helse-organisasjon (WHO). Men begge organisasjonene har sagt at de ikke har stilt en slik diagnose.

– Jeg fikk et tilbud. Han skulle bli tatt ut av leiren for å ta tester på et sykehus langt unna. Jeg ville ikke at han skulle dra dit alene. Det sier moren til VG om helsetilbudet fra UD.

– Jeg snakket med en lege fra feltsykehuset til Røde Kors. Hun sier at han ikke trenger noen operasjon, sier moren videre.

Hun nekter for at hun setter sønnen i fare.

– Hvis han må dra uten meg, så vil han ikke klare seg. For jeg er den eneste omsorgspersonen han har hatt.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå