Norge

Spiller for å hjelpe ungdom ut av i gruvene i Kongo

Torsdag jobber over 60.000 elever for et godt formål. Disse guttene bidrar ved å gjøre det de liker best.

– Det føles godt å gjøre noe vi liker for en god sak, sier Isak Skar til Klar Tale. 18-åringen går på musikklinjen på Stange videregående skole i Hedmark. Han står midt på Karl Johans gate i Oslo sammen med tre klassekamerater. De spiller musikk for folk som går forbi. Samtidig samler de inn penger.

Torsdag er mellom 60.000 og 80.000 i jobb over hele landet. Det skriver nyhetsbyrået NTB. Elevene gjør en dags arbeid for å samle inn penger til Operasjon Dagsverk (OD).

Årets aksjon skal hjelpe ungdommer som er tvunget til å jobbe i kobolt-gruvene i Kongo. Kobolt er et metall som er kjent for å lage en spesiell blåfarge. I tillegg brukes stoffet i batterier til el-biler og smart-telefoner. Organisasjonen Caritas Norge får pengene fra OD-dagen. De har flere prosjekter for å hjelpe barn og unge i Kongo som er utsatt for tvangs-arbeid.

– De fleste tror at menneske-handel hører til historiebøkene. Men det har aldri vært flere slaver enn det er i dag, sier Dag-Inge Ulstein til NTB. Han er utviklingsminister.

– Vi vil gi barna i Kongo mulighet til å lære om rettighetene sine. De havner i gruvene fordi de ikke har utdanning, sier Skar, som spiller gitar på Karl Johan.

Tvangs-arbeiderne risikerer livet sitt bare ved å gå inn i gruvene, sier han.

– De får bare 80 kroner for én måneds arbeid. Det synes vi er urettferdig, sier Sindre Myhre Wik på bass.

Sammen med Eivind Johansen og Jonas Nerli Lerberg spiller de til vanlig i band. De bruker hver mulighet de får, til å spille musikk, forteller de.

– Det er mer moro å støtte Kongo ved å gjøre noe vi liker. Enn ved å vaske hjemme og få penger for det, sier Wik.

Flere stopper opp for å lytte til musikken. Guttene håper å samle inn en god slump penger på musikken sin.

– Det er et voldsomt engasjement for prosjektet. Det er det som er spesielt med årets operasjon. Mange flere enn før har meldt seg på, sier Jens Øygarden Ingebrigtsen til NTB. Han leder Operasjon Dagsverk.

Målet er for årets aksjon er å samle inn mellom 20 og 22 millioner kroner. Pengene skal blant annet brukes på skole for barna og ungdommene i Kongo.

– Utveien fra et liv i krig og tvangs-arbeid går gjennom skole. Flere og flere vil ha denne kobolten. Det skjer når Vestens behov for smart-teknologi øker. Derfor er dette prosjektet så viktig, sa Ellen Høvik. Det var da det ble klart at OD-dagen skulle samle inn penger til Kongo. Hun er kommunikasjons-sjef i Caritas Norge.

Mer enn 40.000 barn og unge jobber i gruvene. De jobber mer enn 60 meter under bakken. De er utsatt for menneske-handel og slave-arbeid, ifølge utviklingsministeren.

Siste utgave

På forsiden nå