Norge
Bildet viser finansminister Siv Jensen.

Slik blir de nye kravene til boliglån

Regjeringen har laget nye regler for boliglån. Men de blir mindre strenge enn fryktet.

Det burde bli strengere regler for å låne penger til bolig, mente Finanstilsynet. Regjeringen er uenig. Fredag fortalte finansministeren om Norges nye regler for boliglån. De kalles boliglån-forskriften.

– Forskriften virker slik den skal. Boligmarkedet er i bedre balanse. Derfor fortsetter vi uten stramme inn mer, sier Siv Jensen i en pressemelding. Hun er finansminister.

Folk burde låne mindre til bolig, ifølge Finanstilsynet. De foreslo at folk kunne låne maksimalt 4,5 ganger hva de tjente. I dag er grensen 5 ganger. Tilsynet ville at bankene også skulle skjerpe reglene for hvor mange de ga lån utenom reglene.

Finanstilsynet sendte sitt forslag på høring. Mange advarte mot strengere regler. Norges Bank og to store organisasjoner for meglere var blant dem.

Jensen sa at mange var enige om at forskriften burde være som før. Derfor er det lite som endres. Finansministeren vil isteden neste år vurdere om reglene virker slik de skal.

Boliglåns-forskriften stiller mange krav før folk kan få lån. Den sier noe om hvor mye hver enkelt kan låne. Den beskriver hvor ofte du må betale på lånet og hvordan folk må være i stand til å betale det. Den har også regler for hvor mye gjeld folk bør ha i forhold til hva de tjener. Bankene kan gi lån som ikke oppfyller alle kravene i forskriften. I Oslo kan det gjelde 8 prosent av lånene som gis. Utenfor Oslo er andelen på 10 prosent.

Jensen vil ikke endre på dette. Hun mener bankene skal kunne ha muligheten til å hjelpe for eksempel unge som skal kjøpe sin første bolig. Noen tjener nok til å betale på et lån, men har kanskje for lite egenkapital etter reglene.

De nye reglene skal gjøre det lettere for unge å kjøpe bolig. Bankene skal kunne regne med det unge har på boligspare-konto (BSU) for å se på om folk har gjeld. De unge skal også slippe å løse opp BSU-kontoen for å kjøpe bolig.

Carl O. Geving jobber i Norges Eiendomsmeglerforbund. Han er fornøyd med den nye forskriften. Han mener de nye reglene er bra for både kjøpere og selgere av bolig. Det skriver Geving i en pressemelding, ifølge avisa Dagens Næringsliv.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå