Norge
Bilde 1 av 2

Endelig sammen med kona

Frode Berg er tilbake i Norge. Han bruker dagene sammen med kona. Berg var to år i fengsel i Russland for spionasje.

– Jeg begynner å venne meg til friheten, sier Frode Berg i en video på Facebook. Fredag ble han sluppet fri. Han kom over grensa fra Russland til Litauen. Lørdag kveld kom Berg tilbake til Norge.

Brynjulf Risnes er advokat for Berg. Han har snakket med nyhetsbyrået NTB. Risnes sier at Berg kom sammen med ham til Gardermoen lørdag.

– Han er naturligvis veldig medtatt. Han har sittet i fengsel i to år i et fremmed land. Han har selv hatt problemer med å forstå hvorfor dette skjedde, sier Risnes.

Berg er 64 år gammel. Det er snart to år siden han ble pågrepet i Russland. Siden har han sittet i russisk fengsel. Berg ble avslørt som spion for norske myndigheter. Han ble også dømt for spionasje. Berg har innrømmet at han tok på seg oppdrag for norsk etterretnings-tjeneste. Men han sier at han bare leverte og tok imot ting. Han samlet ikke inn informasjon.

– Han har vært gjennom en umenneskelig påkjenning, sier Risnes til Dagbladet.

Oppholdet i fengsel har vært veldig vanskelig for Berg, ifølge Risnes.

Nå er Berg sammen med kona og familien. De er på et hemmelig sted. Han vil komme seg litt før han snakker med pressen.

– Nå må vi bare prøve å finne roen. Vi har mye å snakke om, skriver kona Anita Berg i en SMS til NTB. Det skrev hun søndag formiddag.

Advokaten sier også at Berg er lykkelig over å endelig være sammen med kona og datteren.

– Han er naturlig nok overlykkelig over å være fri. Men det er rett og slett vanskelig å tro det, sier Risnes til avisa VG.

Berg skal nå bruke de nærmeste dagene med familien. Først tirsdag blir det trolig en pressekonferanse.

– Han ønsker å møte folk. Folk fra Kirkenes og pressen. Han vil fortelle om både det positive og negative, sier Risnes til Dagbladet.

Advokaten sier at Berg er forberedt på kritiske spørsmål.

– Dette er ting han ønsker å svare på. Han vil møte den kritikken som kan komme. Han har fått rapporter om det som har stått i norsk presse. Han mener at det er en del misforståelser om hva han skulle, sier Risnes.

Berg har ennå ikke snakket med norsk etter-retningstjeneste.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå