Norge

Ikke alle Nav-ofre blir helt frifunnet

Rundt 85 saker med trygde-svindel sjekkes trolig på nytt. Men ikke alle ofrene vil bli helt frifunnet.

Dommene i Nav-skandalen er veldig forskjellige, sier Henry John Mæland til avisa Dagbladet. Han er professor i jus og riksadvokat for disse sakene. Jobben hans er å se igjennom dommene. Han skal sende de han mener er feil, til Gjenopptakelses-kommisjonen. De bestemmer om sakene skal vurderes på nytt.

I noen av dommene er folk dømt for flere ting. Det er i tillegg til at de har fått trygt mens de har vært i et EØS-land.

– Det er tilfeller hvor en også har vært i andre land enn EØS-land. Eller en kan ha hatt lønn ved siden av arbeidsavklarings-penger (AAP). Men så har du bodd i Spania. Det å være i Spania er ikke straffbart da. Men at du får AAP samtidig som du ikke har fortalt om store inntekter. Det er fortsatt straffbart, forklarer Mæland til Dagbladet.

Det er uklart hvor mange saker det vil gjelde, sier han.

Arbeids- og velferdsetaten Nav tolket regler feil. Folk som reiste til utlandet mens de fikk støtte fra Nav, fikk straff. Noen havnet i fengsel. Mange måtte betale tilbake penger. Men folk hadde lov til å dra til land i Europa. Det gjelder land i Det europeiske økonomiske samarbeids-område (EØS).

Rundt 85 saker sjekkes på nytt. Det kan vise seg at enda flere dommer er feil. Også politiet sjekker saker de har hatt. Det gjelder saker om trygde-svindel. Nav sjekker om feilen kan gjelde annen type støtte enn sykepenger, arbeidsavklarings-penger og pleiepenger.

Jørn Sigurd Maurud er egentlig riksadvokat. Men han er inhabil i saken. Derfor har Mæland ansvaret for Nav-sakene.

Nav visste allerede i februar at straffesaker var en del av trygde-skandalen. Det kommer fram i en e-post. Det skriver arbeidsminister Anniken Hauglie til kontroll-komiteen på Stortinget. Nav ga først beskjed til departementet i slutten av august.

– Allerede i februar 2019 visste Nav om straffesaker som var i gang. Og at de var en følge av feil rettspraksis. Det er informasjon som departementet først fikk 30. august, sier Hauglie til avisa VG.

Hun vil ikke si om hun fortsatt har tillit til Sigrun Vågeng. Hun er direktør i Nav.

Eva Kristin Hansen sitter i kontroll- komiteen. Hun er fra Arbeiderpartiet. Hun er saksordfører for Nav-saken i Stortinget. Hun reagerer på den nye informasjonen.

– Hvis Nav visste allerede i februar i år at folk ble uriktig dømt. Uten å varsle. Så er det nesten ikke til å tro, sier hun.

Siste utgave

På forsiden nå