Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

2020 - det varmeste og nest våteste året i Norge

Tallene viser at 2020 var 2,4 grader over normalen for Norge. Det har vært det varmeste året siden målingene startet. Det var også 25 prosent våtere enn normalt.

Bente Wahl er statsmeterolog ved Meteorologisk institutt. Onsdag åpnet hun webinaret «Klimastatus 2021: Når det unormale blir normalt». Der la hun fram den ene vær-rekorden etter den andre i 2020. 

2020 har vært det varmeste året som er registrert sålangt. Det har også vært det nest våteste. Wahl hadde la også frem andre ekstremer: 

– Færder var det varmeste stedet i Norge i år. Her var middel-temperaturen på 10,3 grader. Det er første gang det er målt mer enn 10 grader i middel-temperatur for ett år i Norge, sier Wahl.

Hun sier det også har vært rekord for styrt-regn i år. 

–  I løpet av én time falt det 64,4 millimeter regn i Sandefjord, sier hun.

Wahl startet innlegget sitt med å minnes snørike, kalde vintre fra egen barndom på 1980-tallet. Der gikk man tidvis på ski til skolen i Sør-Norge. Nå er derimot vinteren mer mild.

I fjor vinter hadde vi tidenes våteste januar. Det var også Norges nest våteste vintersesong som er registrert. På Sunndalsøra ble det satt varmerekord med 19 grader på vinteren.

Wahl sier at vårt nye, mer fuktige klima, gir større mengder snø. Snøen kommer der temperaturen fremdeles ligger under 0 grader om vinteren. 

– Vi lever i et land der noen vil ha mer snø, og noen vil ha mindre, sier hun. Hun påpeker at det først var snøfritt i Tromsø 31. mai i fjor.

Tema for presentasjonen var at vi fra i år får nye normaler i klima-forskningen. Det betyr at den perioden vi sammenligner dagens vær med, endrer seg. Men selv sammenlignet med den nye normalen, utpeker tallene fra 2020 seg som ekstreme.

Det var bare to måneder som lå under det normale for middel-teperatur. Det var mai og juli. Og de var til gjengjeld svært kalde.

– Det var året da alle skulle leke Syden i hjemlandet. Men det har aldri vært kaldere for eksempel i Jotunheimen, sier Wahl.

Kontrasten mellom varme-rekordene i juni og kulde-rekordene juli kunne neppe vært større. Unntaket er Svalbard. Der er det aldri før meldt om en så varm juli, som i 2020.