Norge

IS-kvinne skaper krise i regjeringen

IS-siktet kvinne kommer til Norge torsdag kveld. At hun kommer til Norge skaper krise i regjeringen.

Kvinnen har blitt hentet fra Syria sammen med sine to små barn. Familien har bodd i en leir for folk fra terror-gruppa Den islamske staten (IS). Men det ene barnet er alvorlig sykt og trenger behandling i Norge. Kvinnen er siktet for å være med i en terror-organisasjon. Hun kommer til Norge i løpet av torsdag. Det skriver avisa VG.

Nils Christian Nordhus er advokat for IS-kvinnen. Han vil fortelle pressen om hvordan de har fått den syke 5-åringen ut av Syria. Og hva kvinnen har sagt om å bli pågrepet av politiet.

Kvinnen har en sønn på 5 år som skal være alvorlig syk, og en jente på tre. Barnevernet er involvert i saken.

PST har sagt at hun blir pågrepet når hun kommer til Norge.

Onsdag ettermiddag var det krisemøte i Fremskrittspartiet (Frp). Årsaken var at regjeringen henter hjem familien. Frp har sagt ja til å hente barna til Norge. Men da måtte moren bli igjen i Syria.

Det var umulig å få til. Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti bestemte seg likevel for å hente de tre. Frp var uenige. Så uenige at partiet vurderer å forlate regjeringen.

Frp stiller krav til statsminister Erna Solberg for å bli i regjeringen. Det sa Siv Jensen onsdag. Hun er leder av Frp og finansminister i regjeringen. Partiet hadde et gruppemøte onsdag. Der bestemte de seg for hva de skal gjøre videre. Listen over krav blir kanskje klar torsdag.

Frp-leder Siv Jensen sier at de nye kravene blir rettet direkte mot statsminister Erna Solberg. Frp skal møtes 27. og 28. januar. Noen har sagt til NTB at saken må avklares før samlingen.

Saken har skapt en stor krise i regjeringen. At regjeringen hjelper et sykt barn, er ikke grunnlag for at Frp skal kunne presse gjennom en ny liste med krav. Det mener KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad.

– Frp sa noe helt annet på tirsdag enn de gjør nå. Det at regjeringen hjelper et sykt barn med helsehjelp, er ikke et grunnlag for at Frp skal kunne presse igjennom en ny liste med krav. De fire partiene er enige om en politisk plattform og jobber ut fra den, skriver Ropstad på Facebook torsdag.

KrF-lederen er barne- og familieminister. Han har respekt for at Frp er uenige i å hente hjem familien. Ropstad reagerer på at Frp sier at regjeringen setter sikkerheten til nordmenn i fare ved å hente hjem familien.

I partiet Høyre er de irriterte over at Frps liste med krav kommer til å ta vekk fokuset fra politikken.

Krisen i regjeringen og fjorårets bompenge-opprør er den verste siden statsminister Erna Solberg overtok makten. Det sier ekspert Jan Arild Snoen til nyhetsbyrået NTB. Han skriver for nettsiden Minerva og kjenner Frp godt.

– Det er sånn at dette er den mest alvorlige krisen, sammen med bompengekrisen. Siden 2013. Det sier Snoen til NTB.

Ap-leder Jonas Gahr Støre frykter at bråket i regjeringen kan føre til at Frp vinner fram i flere saker. Støre liker ikke måten Frp stiller krav på.

– Jeg er åpen for at en regjering med flere partier skal ha som regel å jobbe fram enighet og felles verdigrunnlag. Og i noen tilfeller også åpne for uenighet. Men denne metoden med åpne trusler, utskjelling og utpressing for å seire er dårlig for et regjerings-prosjekt, sier han.

Ingen vil si om de tror denne krisen ender med at Frp trekker seg fra regjeringen.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå