Norge
Bildet viser Frode Berg som er tilbake i Norge.

Frode Berg får millioner i erstatning

Frode Berg får erstatning fra staten. Han får 4,3 millioner kroner, skriver NRK.

Frode Berg jobbet for norsk etterretning i Russland. Han ble avslørt og tatt til fange. Berg satt i fengsel i Russland i nesten to år. I oktober i fjor ble han utvekslet med andre fanger og slapp fri. Nå får han erstatning fra den norske staten. Det skriver kanalen NRK.

Berg får 4,3 millioner kroner i erstatning, ifølge NRK. Avtalen skal ha blitt skrevet under hos Riksadvokaten torsdag.

Berg ble pågrepet i Moskva 5. desember i 2017. Han ble siktet for spionasje. Berg ble ført til fengselet Lefortovo. Han nektet for spionasje. Men Berg innrømmet å ha tatt med dokumenter til Russland for norsk etterretning.

I april 2019 ble Berg dømt til 14 års fengsel. Det skjedde i en domstol i Moskva. Samtidig jobbet norske myndigheter med å få ham fri. Først i oktober var avtalen klar. Berg skulle utleveres sammen med to personer fra Litauen. De ble byttet mot to russere som var fengslet i Litauen.

15. november var Berg igjen en fri mann i Litauen. Dagen etter kom han til Norge. Klar Tale har tidligere snakket med en politiker fra Litauen om hva som skjedde i det skjulte.

Berg hadde en egen pressekonferanse i Norge. Da fortalte han om oppholdet i fengsel. – Jeg er ingen spion, sa Berg. Han forklarte også at han ville slutte med å levere dokumenter for norsk etterretning. Men han ble bedt om å ta et siste oppdrag. Det var på denne turen han ble tatt.

Forsvarets etterretningstjeneste (E-tjenesten) har også fått kritikk. Berg sier at han ikke var forberedt på følgene av oppdraget. E-tjenesten har ikke snakket om dette.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå