Norge
Bildet viser en kvinne med munnbind på flyplassen i Beijing. På informasjonstavlen bak henne står det at fly-avgangen til Wuhan er innstilt.

Viruset gjør at kinesiske turister ikke vil reise hjem

Kinesiske turister vil ikke reise hjem. Årsaken er Wuhan-viruset. Norske myndigheter sier at det ikke er en god nok begrunnelse.

Flere kinesiske turister vil ikke reise hjem. Avisen VG skriver at årsaken er Wuhan-viruset. Flere har tatt kontakt med Utenriks-departementet (UD) for å få bli lenger i Norge.

Kai Erik Sjøholt er avdelings-direktør i Oppholds-avdelingen i Utlendings-direktoratet (UDI). Han sier til VG at det ikke er sikkert at visumene blir forlenget. Han sier at UD ikke advarer mot reiser til Kina. Det gjelder bare Hubei, hvor byen Wuhan ligger.

Les mer: Forberedt hvis viruset kommer

132 personer er onsdag morgen døde. Wuhan-viruset er årsaken til det. Flere tusen er smittet.

50 millioner mennesker bor i Hubei-provinsen. De får ikke lenger gå hvor de vil. Det er for å hindre at viruset sprer seg. Frykten øker hos kinesiske turister i Norge.

– Vi er redde for smitte. Vennene våre sier at vi ikke bør reise hjem. Hvis vi reiser, kommer vi oss heller ikke dit vi bor. Vi må bli i Shanghai hvor vi ikke noe sted å bo. Det blir dyrt, sier Wenlong Zhang til Aftenposten.

Han besøker datteren i Oslo. Visumet går ut 6. februar. Datteren Hu har kjøpt returbilletter til dem 4. februar. Nå håper de på å få bli litt lenger.

En advokat har tatt kontakt med justis-departementet på familiens vegne. Advokaten har oppfordret familien til å søke om forlengelse. UDI sier at kinesiske personer i Norge har ansvar for å reise hjem før visumet går ut på dato.

Les også: Kina prøver å stanse viruset

Flere flyselskaper har sluttet å fly til Kina. British Airways og Lion Air har stoppet alle sine direktefly til Kina. Årsaken er frykt for Wuhan-viruset. SAS stopper ikke sine flygninger.

Det skriver Knut Morten Johansen i en tekstmelding til nyhetsbyrået NTB. Han er informasjons-sjef i SAS. SAS ber folk følge UDs reiseråd.

UDs reiseråd gjelder ikke Beijing, Shanghai eller Hongkong. SAS flyr til alle tre stedene. SAS har tidligere åpnet for å betale tilbake pengene for reiser som skal skje før 23. februar.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå