Norge
Bildet viser to menn med munnbind. Mange apoteker i Norge er tomme for munnbind. Det er unødvendig å bruke det, mener Folkehelse-instituttet.

Munnbind hjelper lite mot smitte

Flere apoteker er tomme for munnbind. Årsaken er viruset fra Wuhan. Men munnbind gir falsk trygghet og lite beskyttelse mot smitte, ifølge FHI.

Det nye viruset fra Wuhan i Kina har fått mange til å kjøpe munnbind. Det er tomt i flere norske apotek.

Men munnbind gir falsk trygghet. De beskytter lite mot smitte, sier Folkehelse-instituttet (FHI).

– Munnbind har liten effekt for å forhindre smitte blant folk. Det kan i noen tilfeller bidra til å øke risikoen for smitte, sier Hanne-Merete Eriksen-Volle til kanalen NRK. Hun er seksjonsleder i Folkehelse-instituttet.

Årsaken er at mange ofte bruker munnbind feil, sier hun.

– Helsepersonell får opplæring i å ta på munnbind på riktig måte. Dersom de ikke sitter rett på, vil de gjøre lite for å hindre smitte. Helsepersonell bruker munnbind i kortere periode. Det er når de har en pasient med kjent eller sannsynlig smitte. Det bidrar også til riktig bruk, sier Eriksen-Volle.

Den siste måneden har mange spurt etter munnbind i Norge. Apotek 1 sier at de er helt tomme for munnbind i alle deres apotek. Mens mange Boots-apotek også er tomme for munnbind.

Til sammen 1.765 mennesker har dødd av viruset covid-19 i Kina. Det er det nye navnet på Wuhan-viruset. Viruset ble oppdaget i Kina i desember. I tillegg har fem personer dødd i fem ulike land. Det er blant annet i Frankrike og Japan. Mer enn 70.500 er blitt smittet av viruset.

Mer fra Norge

På forsiden nå