Norge
Bildet viser en skredøvelse. Der skal redningsarbeidere fra Røde Kors søke etter syv personer i et skred på Finsefjellet. Dette er en del av Finsekurset arrangert av Røde Kors i samarbeid med Politi og Norske Redningshunder. Skredøvelsen regnes som Norges største.

Snøskredfare og slutt på finværet

Mange har vinterferie denne uken. Folk bør passe på om de ferdes i fjellet nå. Det er nemlig fare for snøskred.

Varsom.no er en nasjonal varslingstjenesten. Der varsles det fare for snøskred over store deler av landet. På Voss og i Hardanger er det stor fare for skred.

Organisasjonen Røde Kors advarer også om snøskavler som kan bryte sammen. De kan utløse snøskred i områder der det ikke er varslet om skredfare.

Kjersti Løvik i Røde Kors Hjelpekorps sier at snøskavlbrudd er et fenomen som kan gi ubehagelige overraskelser. Det er aktuelt i deler av fjellet i Sør-Norge.

– Jeg anbefaler alle å tenke seg nøye om. Kanskje spesielt når man beveger seg nær bratte heng. Legg gjerne rastepausen et stykke unna slike skråninger, sier Løvik til nyhetsbyrået NTB.

Økt aktivitet i fjellet kan bidra til økt risiko for snøskred. Det kan også været. Store deler av landet får kjenne på et lavtrykk de neste dagene. Regn og vind vil prege Vestlandet.

– I løpet av torsdag formiddag vil et lavtrykk treffe Vestlandet. Det vil spre seg utover store deler av landet i løpet av torsdag og fredag. Det sier Anne Solveig Andersen til nyhetsbyrået NTB. Andersen er stats-meterolog.

Fra torsdag er det meldt om vind og nedbør langs kysten. Styrken på vinden vil variere. Sør for Stad blir det sterk kuling. Noen steder kan det bli liten storm i løpet av helga.

– Langs kysten kommer nedbøren som regn. I høyden blir det snø. Men snøgrensa kan stige de neste dagene på grunn av mildere temperaturer, sier Andersen.

Regnværet gjelder også for vestlige deler av Agder. I øst vil det veksle mellom regn og oppholdsvær.

Lavtrykket vil også komme til Østlandet, Trøndelag og til Nord-Norge.

– Østlandet slipper unna det verste været. Det blir regn på torsdag og kanskje lørdag morgen. Ellers blir det stort sett opphold i landsdelen, sier Andersen.

Trøndelag og Møre og Romsdal får kjenne mer på lavtrykket. Der blir det vått og vindfullt de neste dagene. Torsdag starter dagen med liten kuling langs kysten. På kvelden vil det øke til sterk kuling. Torsdag ettermiddag skal det begynne å regne langs kysten. Det kan bli snø i fjellet.

Mye av det samme gjelder for Nord-Norge og Svalbard. Her kommer nedbøren stort sett som snø.

I hele landet kan det komme snø i fjellene i helga. Det skal også blåse. Det kan bli kuling av ulik styrke.

Flere steder varsles det om betydelig fare for snøskred. Det gjelder særlig på fjellet i Sør-Norge. Der tilbringer mange vinterferien denne uken.

Røde Kors anbefaler folk i vinterfjellet å lese snøskred-varselet. De bør også gjøre seg kjent med området de er i, og se etter tegn som kan varsle om skred.

Organisasjonen sier det er lurt å planlegge turer hjemme. Da kan de legges opp etter værforhold og snøen. Det bør også planlegges etter erfaringen til de som skal være med.

Mer fra Norge

På forsiden nå