Norge
Bildet viser isolat-posten på Ullevål sykehus. Mange må holde seg hjemme i karantene. Hensikten er å hindre at korona-viruset spres. Men ikke alle er syke. De har likevel rettigheter.

Dette har du rett på ved virus-karantene

Må du bli hjemme som følge av mistanke om korona-smitte? Da har du rett på sykmelding. Forsikring for avbestilling gjelder også, sier forsikrings-selskap.

Flere og flere i Norge blir bekreftet smittet av det nye korona-viruset.

Mange flere må holde seg hjemme i karantene. Hensikten er å hindre smitte. Det er dersom de har vært i kontakt med folk som er smittet. Det er ikke sikkert at alle som må bli hjemme, har viruset.

Disse har likevel rett på sykmelding, ifølge arbeids- og velferdsetaten Nav. Det gjelder dersom en kan være smittet av viruset. Og dersom en lege sier at en må holdes isolert.

Dette gjelder også hvis legen ikke vet sikkert om pasienten faktisk har viruset. Og dersom kommune-legen sier at en arbeidstaker ikke får gjøre jobben sin. Det er når årsaken er fare for smitte. Det skriver Nav i en melding på sine nettsider.

Men isolerer du deg hjemme uten anbefaling fra lege? Da vil du ikke har rett til sykepenger eller annen støtte fra Nav.

Folk som ikke er syke, kan jobbe hjemmefra. Det kan være et tiltak for å unngå sykmelding, foreslår Nav.

Her kan du lese hva du kan gjøre for å unngå smitte.

Hva hvis du har bestilt en reise og må holde deg hjemme? Da kan avbestillings-forsikringen din kanskje gjelde. Forsikrigns-selskapet Gjensidige har utvidet sin dekning for avbestilling. Den gjelder dersom helsevesenet sier at en må bli hjemme.

– Dersom man blir pålagt karantene fra offentlig helsevesen eller egen lege, regnes dette som sykdom. Det gjelder selv om man ikke har fått påvist sykdom ennå. Avbestillings-forsikringen gjelder, sier Christian Haraldsen. Han er kommunikasjons-sjef i Gjensidige.

Du må ha bekreftelse fra lege eller offentlig helsevesen. Det er dersom du skal bruke forsikringen.

Den siste uka har mange tatt kontakt med forsikrings-selskapet. Mange er bekymret for reiser fram i tid, ifølge selskapet.

Det merker også reiselivs-bransjen. Finn Reise er en søkemotor for reiser på nett. Den siste uka har de solgt 50 prosent mindre reiser.

– Den siste uken har det vært helt stopp. Vi har hatt en nedgang på 50 prosent, sier Terje Berge til kanalen TV 2. Han er kommersiell direktør i Finn Reise.

Bent Høie er helseminister. Han ber folk følge Utenriks-departementets råd for reise.

– Det er viktig at vi reiser og at det meste går som normalt, sier Høie.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå