Norge

Kan være feil i NAV-dommer tilbake til 1994

Onsdag kom første den første delrapporten etter NAV-skandalen. Den sier at også dommer før 2012 må undersøkes for feil.

En gruppe eksperter har undersøkt hva som kan ha gått galt i NAV-skandalen. Ekspertene sier at reglene har blitt forstått feil tidligere.

I fjor kom nyheten om at mange uskyldige var dømt for trygde-svindel. Minst 78 av dem ble dømt til fengsel. Nesten 2.000 måtte betale tilbake store pengesummer, skriver nyhetsbyrået NTB.

Ekspertene sier at folk kan ha krav på trygd, selv om de er i utlandet. Det mente også NAV i fjor. Da sluttet de å anmelde slike saker.

Les mer: Dette er trygde-skandalen

- Vi mener at praksisen før 2012 må undersøkes. Det er fordi krav om krav om opphold i Norge er en restriksjon på retten til fri bevegelse for arbeidstakere. Det er en grunnleggende rett, sier Finn Arnesen. Han er leder i gruppen som undersøker saken.

Ekspertene mener at det må letes tilbake til 1994 etter dommer med feil. Det var året regelen ble gyldig.

Torbjørn Røe Isaksen er arbeids- og sosialminister. Han sier de fortsatt jobber med å rydde opp i saken.

– Navs opprydning fortsetter. Tilbakebetalingene fortsetter. Tilbudene om fri rettshjelp til de berørte av feilen fortsetter. Det viktigste i denne saken er å ivareta de berørte.

Les også: Ofrene kan kreve millioner i erstatning

Arnesen sier at en del av dommene kan ha vært riktige. Gruppen har ikke undersøkt det. Arnesen sier det må gjøres av andre.

– Men det kan være at en del av disse dommene er innenfor regelverket Norge må følge.

Siste utgave

På forsiden nå