Norge

Slik vil hun lære innvandrere om demokrati og samfunn

Snart strømmer lærere inn på Stortinget. De er spesielt viktige, mener presidenten på Stortinget.

I slutten av mars skal mange lærere besøke Stortinget. Det er samfunnsfag-lærere fra voksen-opplæringen i hele landet. Det er et viktig prosjekt, sier Tone Wilhelmsen Trøen. Hun er president på Stortinget.

– Det er viktig å nå ut til voksne med minoritets-bakgrunn. For å få folk til å forstå, trenger de kunnskap. For å engasjere seg, trenger de kunnskap, sier hun.

Trøen sier lærerne er viktige for å nå fram. Lærerne møter mange som kommer til Norge som har minoritets-bakgrunn. Voksne med minoritets-bakgrunn er mindre aktive i demokratiet enn andre.

Målet med kurset er at flere skal forstå hvordan demokratiet og samfunnet virker. Trøen sier at alternativet til å nå målet, er at færre blir engasjert i samfunns-spørsmål. Da blir det færre som er med på å bestemme store og små saker i samfunnet.

– Alternativet er at færre får en forståelse for det norske demokratiet. I verste fall er alternativet at færre deltar i demokratiet og i samfunnet. Vi trenger at alle er med på å bestemme hvordan vi vil ha det i hverdagen.

Hun tror et kurs på Stortinget kan inspirere lærerne litt ekstra. Hun sier de har fått tilbakemeldinger om at lærerne har vært fornøyd med kursene. De sier det er fint med et besøk på Stortinget. Det gjør at de blir minnet på hvordan demokratiet og Stortinget fungerer.

– Det er bra å lese seg til kunnskap. Men det er også mulig å lære på andre måter. Det er noe eget med å være på Stortinget. Det tror jeg lærerne merker. De møter politikere og har mulighet til å stille spørsmål til de som er på Stortinget hver dag.

Trøen er opptatt av at Stortinget også skal bidra til folke-opplysning. Det er viktig for å skape tillit til politikken og til demokratiet.

– Demokratiet utvikler seg hele tiden. Det er viktig at Stortinget også er med på å lære folk om hvordan demokratiet virker. Det er viktig for meg som Stortings-president. Det er viktig at vi skaper tillit og at vi kan skape forståelse for hvordan demokratiet virker.

Trøen sier lærerne ikke har ansvaret for at flere må stemme. Det mener hun er et felles ansvar for flere deler av samfunnet. Men hun roser lærerne. De gjør en innsats for å skape forståelse for hvordan politikk påvirker folks hverdag.

– Lærerne er viktige for de som er på voksen-opplæringen. Der lærer de bort hvordan demokratiet virker. De kan veldig mye. Vi synes det er fint å få møte de, for de gjør en god jobb. Lærerne er kjempeviktige. Hvis folk skal forstå eller engasjere seg, må de ha kunnskap, sier hun.

Siste utgave

På forsiden nå