Norge

Vil snakke om ensomhet

Tusenvis av nordmenn sitter hjemme i karantene. Mange er isolert. De må holde seg unna andre, for å hindre at korona-viruset sprer seg. Annichen Pettersen vil hjelpe folk som føler seg alene.

— I det siste har det vært mye snakk om smitte, sykdom og pandemi. Jeg tenker mye på de som føler seg ensomme i alt dette, sier Annichen Pettersen til Klar tale. Hun er samtale-terapeut.

Myndighetene har sagt at vi må unngå å være i kontakt. Pettersen mener det er viktig at alle likevel har noen å snakke med. Hun er en av mange som stiller opp frivillig, som samtalevenn over telefon.

— Jeg tror mange synes det er vanskelig å snakke om ensomhet. Det er blitt lettere å åpne seg om psykiske lidelser i samfunnet vårt. Men ensomhet er fremdeles tabu, sier Pettersen. Til daglig leder hun Tønsberg Frivilligsentral. Der kan folk be om hjelp.

— På frivilligsentralen spør noen om hjelp til veldig enkle ting. Det kan være å skifte en lyspære eller henge opp et bilde. Så blir den frivillige hjelperen servert smørbrød og kaffe. Den lille oppgaven tar plutselig to timer. For noen er det lettere å spørre om hjelp til noe praktisk enn å innrømme at de er ensomme, sier Pettersen.

Alle som kan, må nå jobbe hjemmefra. Skoler og barnehager er stengt. Vi får ikke lov til å samles i grupper lenger. Vi vet ikke hvor lenge dette vil vare.

— Vi er jo flokkdyr. Kontakt med andre og fysisk nærhet er veldig viktig. Nå kan vi nesten ikke klemme barna våre engang, sier Pettersen.

Hun ønsker å vise litt ekstra omsorg i denne tiden.

— I går jogget jeg meg en tur. Jeg stoppet flere ganger for å prate med folk, med god avstand så klart. Det føles godt å prate med andre, sier hun.

Forskere har nå undersøkt hva som skjer med folks psyke i karantene. Det skriver Forskning.no. Studien er publisert i tidsskriftet The Lancet. Forskningen tyder på at det å være i karantene i mer enn ti dager, kan gi dårligere psykisk helse. Folk opplevde frykt, skyldfølelse, sinne og søvnmangel.

— Alt handler om korona-viruset nå. Dette sterke fokuset gjør uroen større. For mange er dagene veldig annerledes. Vi må forholde oss til alt som er nytt, sier Pettersen.

Til nå er det mest frivillige fra jobben som har ringt henne. Hun håper at andre som føler seg alene også vil ta kontakt.

Pettersen har jobbet mange år i barnevernet. Hun sier det er viktig at foreldre tar barnas frykt på alvor.

— Vi skal ikke skape mer frykt. Vi skal heller ikke avfeie andres følelser. Lytt til barna, la dem gråte hvis de trenger det. Forklar at de lever i et fantastisk land, der alle vil bli tatt vare på gjennom dette.