Norge

– Dette er ikke over

– Dette er ikke over, sa justisminister Monica Mæland. Hun ber folk forberede seg på lang tid med tiltak mot smitte.

Norge begynner å venne seg til tiltak for å hindre smitte med korona-viruset. Det ser ut som om det virker. Men vi må fortsette med å vaske hender og å holde avstand.

– Den siste tiden viser at vi kan venne oss til store endringer i samfunnet. Det ser ut som om tiltakene virker. Men vi er ikke ferdige. Vi må alle regne med at dette vil vare i lang tid ennå, sa Monica Mæland onsdag. Hun er justisminister.

Hun oppfordret nordmenn til å ikke utfordre reglene vi er blitt vant til.

– Vi skal komme gjennom dette sammen. Men da må folk følge reglene, sa hun.

Det nærmer seg påskeferie. Folk får ikke reise på hytta. Det er forbudt. Men det er lov å dra på sjøen.

– Så lenge folk holder seg friske, kan det være bra å være på sjøen. Redningsselskapet er klare for å bistå, dersom noen trenger det. Men folk i redningstjenesten kan også bli smittet, bli syke og er i karantene, sa Mæland.

Hun ba båtfolket om å sjekke båten skikkelig.

– De må sørge for at motoren er godt vedlikeholdt. At den har nok drivstoff. Folk må også se an været og bruke båtvett. Det er viktig å følge smitterådene som er gitt, sa hun.

Hun ba også folk om å unngå lange turer med båten.

Redningsselskapet frarådet tidligere i mars folk å ta med båten på sjøen.

Det kommer stadig viktig informasjon om korna-viruset. Det finner du på regjeringen.no og helsenorge.no.

Onsdag startet NAV å betale ut forskudd på dagpenger. Det er til folk som er permittert. Over 300.000 personer er nå uten jobb. Årsaken for de fleste er korona-krisen.

Frank Bakke-Jensen er forsvarsminister. Han snakket også om hva de gjør. Forsvaret vil kalle inn vernepliktige som normalt. Det skjer i april. Men det skal gjøres på en måte som hindrer smitte, selv om mange personer samles.

I uke 17 og 18 samles 1.200 vernepliktige og rekrutter.

– Vi mener det er forsvarlig, sier Bakke-Jensen.

Helseminister Bent Høie snakket rett til pårørende. Han lovet at de skulle få den hjelpen som er mulig å gi i situasjonen nå. Høie lovet at alle skal få være sammen med familie som er kritisk syke eller er i ferd med å dø. Det må kommunene sørge for.

Mer fra Norge

På forsiden nå