Norge
Bildet viser Jan Tore Sanner. Han er finansminister.

Bedriftene får dekket mye av de faste kostnadene

Korona-viruset har ført til mange stengte bedrifter. Nå skal regjeringen komme med økonomisk hjelp til flere av de som har tapt mye penger.

Mange bedrifter har tapt mye penger nå. Årsaken er viruset korona. Regjeringen prøver å lage en løsning. Finans-komiteen fikk høre om planen på torsdag.

LO, NHO, Virke, SMB Norge og Finans Norge har snakket med Finans-departementet om en løsning. De har snakket sammen denne uka. Den skal presenteres for Stortinget på fredag.

Løsningen skal dekke faste regninger for bedrifter. Det kan være husleie og forsikringer. Løsningen skal hjelpe de som har mistet mye av inntektene sine. Mange av de har måte stenge for å stoppe spredningen av viruset korona.

Jan Tore Sanner er finansminister. Han har tidligere sagt at en løsning vil koste rundt 20 milliarder kroner i måneden.

Bedriftene må ha mistet minst 30 prosent av inntektene fra april per måned. Det gjelder fra april, skriver nyhetsbyrået NTB. For mars er kravet 20 prosent. Det er fordi tiltakene kom i løpet av måneden. Denne løsningen vil være for mars, april og mai.

De som er pålagt å stenge, skal få mer. Et eksempel på det er frisører. De får tilbake 90 prosent av de faste kostnadene. Andre bedrifter får dekket 80 prosent. De må også betale en egenandel på 10.000 kroner hver måned.

Nedre grense for utbetalinger settes til 5.000 kroner. Den øvre grense settes til 30 millioner kroner.

Dagens Næringsliv og TV 2 skrev om løsningen først.

Det er noen som er utenom løsningen. Det er både finansnæringen og flyselskaper. Bedrifter uten ansatte eller under konkurs-behandling, er også utenom denne løsningen. TV2 skriver at det kommer en nettsiden for løsningen. De skriver at det kan søkes der fra 17. april. Finans Norge skal ha ansvaret for nettsiden.

Stortinget skal se på løsningen fram til påske. Regjeringen håper den kan bli vedtatt like etter påsken. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Terje Aasland er politiker i Arbeiderpartiet (Ap). Han mener det viktigste er at løsningen når bedriftene som trenger det mest. De nærmer seg konkurs.

– Det er viktig at de som får pengene er seriøse. Det må vi være sikre på når vi bruker mye penger som tilhører fellesskapet, sier han til NTB. De vil kreve god kontroll for å støtte løsningen.

Trygve Slagsvold Vedum er leder i Senterpartiet (Sp). Han mener det viktigste er at pengene kommer fort.– Nå er det viktig å handle for å redde bedrifter. Så får vi heller justere hvis noe blir feil, sier Vedum til NTB.

Sylvi Listhaug er politiker i Fremskrittspartiet (Frp). Hun sier det er mye bra forslaget fra regjeringen. Hun sier det er rett at bedrifter får kompensasjon når tapene skyldes statens regler.

Mer fra Norge

På forsiden nå