Norge

Slik behandler de pasienter med korona-virus

Nesten 140 personer har vært til behandling for korona-virus på sykehuset Ahus. Nesten hundre er blitt friske.

Noen blir svært syke av viruset korona. Da behandles de på ulike sykehus i Norge. Ved sykehuset Ahus har legene fått god erfaring. De har behandlet 140 pasienter.

Onsdag var 95 personer sendt hjem fra sykehuset. Alle hadde vært til behandling med sykdom fra korona-viruset. 11 av dem var til behandling på intensiv avdeling. Pasientene blir syke på forskjellig måte.

– I hovedsak er det lungene som svikter. Noen får svikt i organer, som for eksempel hjerte og nyre, sier Vibecke Sørensen til nyhetsbyrået NTB. Hun er seksjonsoverlege ved intensiv-avdelingen på Akershus universitetssykehus (Ahus).

Åtte pasienter har dødd av sykdommen covid-19 på sykehuset. Den kommer av korona-viruset.

De dårligste pasientene ligger lenge på sykehus. Gjennomsnittstiden er 12 dager. Noen må ha ekstra hjelp til å puste med en maskin. De ligger i snitt ti dager med en slik respirator.

Det tar tid å gi folk denne behandlingen. Pasienter må overvåkes nøye. Flere av pasientene ligger på magen. Da må de snus ofte slik at lungene får nok luft.

– Vi har også gode resultater med tette masker med oksygen. Da er pasientene våkne. Det er godt egnet for dem som er mindre alvorlig syke. Det gjør også at de blir liggende kortere på intensiv avdeling, sier Sørensen.

I gjennomsnitt ligger pasientene på sykehus i omtrent seks døgn.

– Det er gledelig å se at så mange blir så mye bedre at de kan komme hjem så raskt. Vi vet at mange i ulike aldre med covid-19 kan bli svært dårlige. Heldigvis ser vi at de fleste blir bedre igjen. De kommer ut av sykehus, sier Jan Erik Berdal. Han jobber ved infeksjons-avdelingen på Ahus.

En del av jobben er å vurdere hvilken behandling som trengs. Om pasientene kan behandles der, om de skal på intensiven eller om de skal hjem.

Ahus merker at det blir færre pasienter med korona-virus. Det samme skjer i hele Norge. Det kommer av at det er blitt færre som er smittet av viruset.

Onsdag var det 250 pasienter med korona-virus på norske sykehus. 70 pasienter behandles i respirator

Ved Ahus er det nå 37 innlagte pasienter. 17 av dem ligger på intensiv-avdelinger.

På det meste har det vært 23 pasienter i respirator. Ahus har 32 slike plasser for pasienter som er syke med korona.

Mer fra Norge

På forsiden nå