Norge

Slik skal det bli trygt å gå i barnehagen igjen

20. april åpner barnehagene igjen. Hverdagen der blir litt annerledes for å hindre smitte.

En egen veileder skal gjøre det trygt å sende barna i barnehagen igjen. Den må barnehagene følge for å hindre at korona-viruset sprer seg blant barna. Veilederen ble lagt ut på Utdannings-direktoratet sine sider onsdag.

Barnehagene bør dele barna inn i faste små grupper. De bør holde barna fra hverandre for å hindre smitte, ifølge veilederen.

Barn under tre år kan deles inn i grupper på tre barn og en voksen. For de større barna kan det være seks barn per voksen.

Barn i samme gruppe kan være sammen som normalt. Men gruppene bør ikke blande seg med hverandre. Gruppene kan endres dersom det trengs. Men det skal ikke skje oftere enn én gang i uken. Endringer skal skje etter en helg. Da er det minst to dager uten kontakt mellom barn og voksne i barnehagen.

Hvis en blir syk, vil personen slik ha hatt kontakt med færrest mulig. Og barna bør ikke være sammen med mange andre barn på fritiden, står det i veilederen.

Veilederen har en lang liste over råd som barnehagene bør følge. De handler om grupper, hånd-hygiene, henting og levering, servering av mat og mye mer.

Men hver enkelt barnehage skal kunne finne sine løsninger. Det sa kunnskapsminister Guri Melby på en presse-konferanse onsdag. Hun sa også at det skal komme råd til foreldre på flere språk.

Dette er noen av anbefalingene i veilederen:

* Bruk større lokaler der det er mulig. Lekeplass kan deles i soner.

* Sørg for at alle barn har egen sitteplass. Det gjelder ved måltider eller aktiviteter der de sitter. Ha avstand mellom barn.

* Unngå trengsel på vei inn og ut av barnehagen. Og på toaletter.

* Vær mer ute. Ikke ha for mange barn ute samtidig.

* Planlegg levering og henting. Det er for å unngå trengsel i garderoben.

* Foreldrene skal ikke bli med inn i barnehagen, hvis det ikke er nødvendig. Men barnets behov for trygghet er viktigst.

* Barna kan møte i utetøy. Da kan de starte dagen ute, der dette er mulig.

* Hvis mulig, la være å bruke offentlig transport til og fra barnehagen.

* Ikke del for mye på ting.

* Barna skal ikke dele mat og drikke.

* Mat skal serveres i porsjoner.

* Bord og stoler bør vaskes etter hver gruppe.

* Grupper skal ikke dele på leker før disse er vasket.

* Barna skal ikke ta med leker hjemmefra. Barn må ikke dele på kosedyr eller andre ting som de bruker når de sover.

Siste utgave

På forsiden nå