Norge
Bildet viser forsvarsminister Frank Bakke-Jensen og statsminister Erna Solberg.

Vil ha 2 milliarder til forsvaret hvert år fram til 2028

Regjeringen vil gi Forsvaret mer penger. De vil bruke 16,5 milliarder mer på Forsvaret i 2028.

Fredag legger regjeringen fram langtidsplanen for Forsvaret. Den sier noe om hva som skal skje i årene fram til 2028. Budsjettet skal øke med 2 milliarder hvert år. Det skal sikre et bedre forsvar for Norge.

Pengene skal brukes på flere formål. Forsvaret skal få nye helikoptre. Det skal bli flere soldater. Det skal også bli flere ansatte. Regjeringen vil ha 3.700 flere soldater i 2028. De vil ha 2.500 flere ansatte.

Les også: Avslørte hemmelige militærbaser

– Regjeringen vil satse mer på Forsvaret, sier Erna Solberg. Hun er statsminister. Solberg sier at det må til. Det mener hun selv om statsbudsjettene blir mindre i årene framover.

I fjor sank fregatten KNM Helge Ingstad. Regjeringen sier nei til å kjøpe et nytt skip av den typen. Det blir for vanskelig å ha to typer fregatter i Forsvaret. De skal se på alternativer fram til 2024, skriver avisa VG.

Les mer: Fregatten flyter igjen

Les også: Selskaper bygger roboter som kan drepe

Forsvaret skal skaffe seg flere panservogner. Det skal skje fra 2025. Det skal brukes til å utvikle Brigade Nord. Målet er at det skal bli en mekanisert brigade med fire bataljoner. Det betyr at det det skal bli en militær avdeling med fire deler. De skal ha pansrede kjøretøy. I dag har Brigade Nord to mekaniserte bataljoner, og en som er med soldater til fots.

– Når vi styrker Brigade Nord, så øker Hærens evne. Da har de bedre mulighet til å hindre eller bremse in invasjon til våre allierte kommer. Det sier Frank Bakke-Jensen. Han er forsvarsminister.

Alle basene i det norske forsvaret skal opprettholdes i årene som kommer.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå