Norge

Endelig får Ella og Nellie gå i barnehagen

Norske barnehager har åpnet igjen. Tvillingene Ella og Nellie har savnet vennene.

To femåringer suser rundt for å plukke hvitveis. Sola skinner, det er nesten sommer.

I barnehagen på Spikkestad i Asker kommune finner de massevis av blomster. Hjortene ovenfor barnehagen titter nysgjerrig ned. Endelig er det liv og røre igjen.

– Det er bra å begynne i barnehagen igjen, sier Ella og Nellie Karlsson til Klar Tale.

Barnehage åpner

De forteller at de både er tvillinger og søstre. Og at de har gledet seg til å treffe vennene sine igjen.

Jentene vet hvorfor barnehagen måtte stenge. Det var på grunn av korona-viruset. Men selv har de slitt med noe helt annet den siste tiden.

– Vi hadde vannkopper. Det klødde, forteller de.

– Jeg hadde en megastor på siden her, sier Nellie og peker på ribbeina. Heldigvis er de friske igjen.

Mandag 20. april åpnet Norges barnehager igjen. De har vært stengt i fem uker i kampen mot korona-smitte. Skolene åpner neste uke, men bare for de yngste elevene.

Maren Claussen er leder i barnehagen Carpe Diem. Der er de spesielt opptatt av aktivitet, idrett og natur. Barna er allerede vant til å bruke mye tid utendørs, forteller hun. Akkurat nå er det perfekt. Det er lettere å holde god avstand ute i frisk luft.

Carpe Diem er en privat barnehage. Den hører til selskapet Ulna.

– Det var en magisk følelse å sette seg i bilen og kjøre til jobb i dag, sier hun.

Samtidig er følelsene litt blandet.

– Du kjenner jo på ansvaret, sier Claussen. De må holde viruset unna.

Barnehagen har omtrent 30 færre barn enn normalt på grunn av situasjonen. Vanligvis går 90 barn i barnehagen.

Noen foreldre venter med å sende barna i barnehagen. Kanskje kan de ha hjemme-kontor, eller har skolebarn som likevel er hjemme. Andre vil være på den sikreste siden, forklarer Claussen.

Dette var varslet. Foreldre i Norge er skeptiske, ifølge en undersøkelse gjort for kanalen NRK. Der sa én av fire foreldre at de vil holde barna hjemme mandag.

Barnehagen gjør flere ting for å unngå smitte og sykdom.

Eieren Ulna har fortalt hva barnehagen skal gjøre. Reglene deres kommer igjen fra myndighetene. Claussen er glad for hjelpen fra eieren.

Barnehagen har én voksen per tre småbarn. De eldre barna kan være flere per voksen. Barnehagen er delt inn i soner. Barna bytter på å være i sonene, og sonene blir vasket. Barna er mye ute. De sover gjerne i hengekøyer, hvis de blir trøtte, forklarer Claussen.

Barnehagen er åpen fra 8.00 til 15.30. Det er kortere åpningstid enn vanlig. Det er fordi alle de voksne må være på jobb i barnehagen samtidig.

Barna i barnehagen vet ganske mye om korona. Og hva som skal til for å stoppe viruset. De har snakket om det både hjemme og i barnehagen.

– De passer på oss voksne. Nå må du vaske deg på hendene, sier de. Det er når du tar deg i ansiktet, sier hun og ler.

Korona-situasjonen er spesiell også for de ansatte. Det mener både Claussen og kollegaen Marie Westbye (begge er på bildet under). Westbye er pedagog og kokk i barnehagen. Hun jobber også med helse, miljø og sikkerhet.

– Det er veldig deilig å være på jobb igjen, sier hun.

Barnehage åpner

Men det er også merkelig. Det vanskeligste er å måtte holde avstand, sier Westbye. Hun savner å kunne rulle seg rundt med barna på bakken.

De ansatte i barnehagen har holdt kontakten den siste måneden.

– Vi har gått turer med avstand. Vi har snakket med hverandre på video, sier Claussen.

Barnehagene fikk åpne igjen

Korona-viruset stengte ned store deler av samfunnet i Norge våren 2020. Skoler og barnehager måttet også stenge. Men 20. april fikk barnehagene åpne igjen. Vi besøkte barnehagen Carpe Diem i Asker kommune.

Posted by Klar Tale on Monday, April 20, 2020

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå