Norge

En dag for historiebøkene

For første gang på 70 år er det ingen som går i 1. mai-tog i Norge. I år blir dagen markert på internett.

Fredag er det 1. mai. Dagen blir markert i hele verden. Det er arbeidernes internasjonale kampdag. Dagen blir markert med paroler og folk som går i tog. Paroler er et slagord om noe folk ønsker seg.

I år er det 130 år siden første gang dagen ble markert i Norge. Det var i 1890. Den har blitt markert hvert år siden den gang. De eneste unntakene var under andre verdenskrig. Dagen har blitt markert hvert år siden det.

Men i år blir dagen annerledes. Årsaken er viruset korona. Dagen markert på internett for å hindre at det blir spredd smitte. Landsorganisasjonen (LO) samler mange fagforeninger. De har laget nettsiden www.1.mai.no . Der skal de lage en tv-sending for å markere dagen. Det skal være taler, sang og underholdning.

Les videre: Dette er historien om 1. mai

– 1. mai er viktig. Situasjonen i Norge gjør årets 1. mai-markering enda viktigere, sier Hans-Christian Gabrielsen. Han er leder i LO. I en video til medlemmene ber han folk om å bli med, og markerede dagen på internett. Han mener viruset viser hvor avhengig vi er av hverandre. Han sier at årets markering blir annerledes.

– Det er klart at det blir spesielt. Vi kan ikke stå skulder ved skulder på torg og gå i demonstrasjonstog sammen. Det har vi gjort i 130 år. Jeg kommer til å savne alle folka. Men vi kommer til å stå sterkere sammen enn på lenge likevel. Det skal vi gjøre digitalt, altså på nettet. Jeg kan love engasjerte taler som vi er vant til og engasjement fra hele Norge., sier Gabrielsen til Klar Tale.

Oslo  20180501.
LO leder Hans Christian Gabrielsen under 1. Mai markering på Youngstorget tirsdag.
Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

NORMALEN: Slik bruker 1. mai-markeringen å være for lederen av LO. Årets markering blir digital. Gabrielsen sier han vil savne folka. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Les også: Hvor mye trenger vi å jobbe?

«Trygghet for helse og arbeid» er hovedparolen i år. Han mener det er helt naturlig i år.

Det er fordi det er det viktigste nå.  Det er det verdt å minne om at velferdsstaten er det som hjelper oss gjennom krisen. Det er noe vi måtte kjempe for å få. Vi trenger en sterk velferdsstat. Den kan ta vare på oss. Vi trenger et organisert arbeidsliv som kan finne løsninger sammen. Og vi trenger at staten har spart opp penger som gjør at vi tåler ei krise som denne, sier Gabrielsen.

Les mer: Største arbeidsledighet siden 1930-tallet

Han håper flere deltar i årets markering på nett, enn de som har deltatt i togene de siste årene. Han sier det har vært mye engasjement for arrangementet. Det har kommet fra hele landet. Han mener de har laget et spennende opplegg, og håper mange vil se på.

– Vi skal ha en tre timer lang sending fra LO sentralt. Den sendes direkte. Det blir reportasjer fra hele landet. Det blir konsert og andre kulturinnslag. Under sendingen skal flere gjester være med fra hjemmene sine. De skal lage sine egne miniparoler. En av de er Gro Harlem Brundtland. Hun var statsminister i Norge før. LO rundt omkring i landet har også sine egne prosjekter, sier Gabrielsen.

Miniparolene er noe av det han gleder seg til i år. Alle kan lage sine egne miniparoler, og laste de opp på internett. Da er de med på markeringen.

Torsdag ble det mindre strenge regler i samfunnet. Det skal sakte åpnes opp igjen. Klar Tale spurte Gabrielsen hva han skal gjøre først når ting er normale igjen.

– Jeg gleder meg til å kunne besøke moren min på sykehjemmet. Og til å gå på konserter.

Siste utgave

På forsiden nå