Norge
Bilde 1 av 5

Gjør deg klar for fjord, foss og fjell

Frister Lofoten, Jotunheimen eller Sognefjorden? Norske attraksjoner vil ha oss på besøk.

– Dette blir en spesiell sommer, sier Bente Bratland Holm til Klar Tale.

Holm er direktør for reiseliv i selskapet Innovasjon Norge. Hun forteller om et reiseliv som har det svært tøft for tiden. Hoteller står tomme. Luften har nesten ingen fly. Restauranter holder stengt. Alt på grunn av korona-viruset.

Årets sommerferie byr neppe på palmesus og spanske strender. Det tar tid før vi kan reise utenlands igjen. Men det finnes håp for ferien. Vi kan trolig få reise i Norge. Og i år får vi ha landets attraksjoner helt i fred.

– Nordmenn liker å feriere i Norge. Men ofte bor vi på hytta eller hos venner. Vi bruker mer penger når vi er i utlandet, sier Holm.

Akkurat det håper hun forandrer seg i år. Holm ber norske turister spise ute, sove på hoteller og leie en guide. Det vil hjelpe både små og store bedriftene som sliter.

Men Norge er dyrt, mener sikkert mange. Holm i Innovasjon Norge håper likevel at folk tar Norge i bruk.

– Jeg har planlagt noen overnattinger på hotell selv. Vi skal besøke Røros, Vesterålen og Senja, sier hun.

Hele reiselivet forbereder seg på en sommer med norske turister. På nettstedet visitnorway.no kan du finne tips om kjente og mer ukjente steder. Enten du vil være aktiv eller se gatekunst. Reiseliv.no kommer også med tips.

I Rogaland ligger en av Norges mest berømte attraksjoner. Visste du at flere enn 330.000 mennesker besøkte Preikestolen i fjor? Turistene blir bare flere og flere. De vil se utover Lysefjorden fra fjellet.

2020 blir ikke like bra. Korona får store følger for alle som lever av turismen i området. Det vet Helge Kjellevold. Han er daglig leder i Stiftelsen Preikestolen.

– Vi tror det kan komme 100.000 til 150.000 gjester. Kanskje kommer noen utenlandske turister på slutten av sommeren. Vi er veldig spente på hva regjeringen snart skal si om sommeren, sier han til Klar Tale.

Et skilt varsler om at Preikestolen nå er stengt. Men folk fra nærområdet kan gå der. Andre bør holde seg unna. Myndighetene anbefaler fortsatt folk om å unngå unødvendige reiser på fritiden.

– Vi håper at mange norske turister velger Preikestolen og Lysefjorden denne sommeren, sier han.

Hvordan skal Preikestolen gjøres trygg? Toalettene er nå stengt. Når de åpner, kan det bli færre av dem. Renhold og avstand blir viktige tiltak. Det skal stå rikelig med informasjon på stedet – på flere språk, sier Kjellevold.

Her er noen eksempler på hva Norge byr på:

Svalbard:

Du må som regel ta fly for å komme deg til Svalbard. På øygruppen nord for Norge kan du oppleve midnattssol og vill natur. Er du glad i friluftsliv og fjellturer, kan Svalbard passe deg godt. Hundene står også klare til å frakte deg rundt. Du kan treffe på isbjørn, så vær forsiktig.

Nord-Norge:

Landsdelen er enorm i areal. Den lokker med Lofoten, øya Senja og gamle fiskevær. Hurtigruten loffer innom havnene langs kysten. Lengst nord kan du oppleve samisk kultur. Har du lyst på byliv, er Tromsø størst.

Midt-Norge:

Trondheim er Norges tredje største by. Den finner vi omtrent midt i landet. Trønderne byr på gamle Nidarosdomen, men også mye ny kunnskap. Byen har faktisk 700 selskaper som driver med teknologi.

Kystriksveien starter i Trøndelag og går nordover. Veien er kjent for å være vakker.

Vestlandet:

Her får du fjord og fjell på ett sted. Sognefjorden er Norges lengste og dypeste fjord. Du kan finne isbreer, selv om de er i ferd med å smelte bort.

Bergen er den største byen. Der vil mange se den fargerike Bryggen. Eller dra opp på fjellet Fløyen.

Sørlandet:

Idyll, tenker mange. Sørlandet har båtliv og skjærgårder. Dyreparken i Kristiansand lokker over 1 million gjester i året. Nå gjør de parken klar for en annerledes sommer. I Lindesnes finner du det kjente fyret. Det er eldst i Norge.

Østlandet:

Vigelandsparken, Operaen og Slottet. Du finner alt dette i Norges hovedstad Oslo. Men i år er det nordmenn som kommer til å vandre oppover gata Karl Johan. Reiser du nordover, kommer du til fjellområdet Jotunheimen. Der finner vi landets høyeste fjell. Galdhøpiggen er 2.469 meter høyt.

Andre kilder i saken: visitnorway.no, Dyreparkens nettside, visitjotunheimen.no, visitsvalbard.no

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå