Norge

Store deler av samfunnet åpner

Åpningen av Norge skjer i tre deler. Skolene åpner neste uke.

Norge åpner litt etter litt. Målet er at ved datoen 15. juni skal det meste være åpnet igjen. Det sa statsminister Erna Solberg torsdag. Hun takket alle i Norge for innsatsen mot korona-viruset hittil.

Vi må fortsette å følge regler, som å holde avstand og å vaske hender ofte. Det er viktig at viruset fortsatt holdes under kontroll, slik at samfunnet kan åpne som planlagt.

Allerede nå kan vi samles i grupper på inntil 20 mennesker i privat sammenheng. Det opplyste regjeringen på presse-konferansen torsdag.

– Det betyr at vi nå kan starte planleggingen av 17. mai-frokost med flere enn dem du bor sammen med, sa Kjell Ingolf Ropstad. Han er barne- og familieminister.

Vi bør fortsatt holde én meters avstand.

Offentlige arrangementer kan samle 50 personer. Det gjelder også arrangementer innen idrett. Kinoer og teatre kan åpne nå.

Folk kan trene sammen i grupper på maks 20 personer. Folk må holde avstand på minst én meter. Idrettshaller får åpne.

Karantene-plikten endres fra 14 til 10 døgn, ifølge regjeringens nye plan. Det gjelder folk som har vært i nærkontakt med en korona-smittet person.

11. mai:

I løpet av neste uke åpner skolene for resten av barna. 1. til 4. trinn er allerede i gang. Videregående skoler åpner også. Skolene skal følge regler om smittevern.

Innvandrere kan fortsette med å lære norsk. Voksen-opplæringen får åpne neste uke. Det samme gjelder opplæring for flyktninger.

Universiteter, høgskoler og fagskoler fortsetter med undervisning på avstand. Det finnes noen unntak.

Folkehøgskoler blir stengt ut skoleåret.

Kjøreskoler kan åpnes.

Fra 11. mai kan også bingohaller åpne.

Det skal komme en egen veileder for idretten. Den skal se spesielt på idrett for barn og unge, som fotball. Barn og unge skal få drive med idretten sin på en mer normal måte enn nå.

17. mai nærmer seg. Slik blir årets feiring av nasjonaldagen.

1. juni:

Serverings-steder kan få åpne igjen. Det gjelder steder uten servering av mat. De må kunne holde regelen om avstand på minst én meter.

Fornøyelses-parker kan åpne fra 1. juni.

Folk kan få svømme organisert igjen. Det gjelder også skole-svømming.

15. juni:

Arrangementer kan få ha opptil 200 personer.

Treningssentre får kanskje åpne igjen i midten av juni. Det samme gjelder badeland og svømmehaller. Men da må godt nok smittevern være på plass.

Seriespill i topp-fotballen blir tillatt fra 16. juni. Men organisert trening med kontakt kan starte nå, sa kulturministeren 7. mai.

Klar Tales nyhetsbrev

Meld deg på og få en oversikt over de viktigste sakene, forklart på en enkel måte.

Mer fra Norge

På forsiden nå