Norge

Slipper karantene hvis du har vært korona-smittet

Du kan slippe karantene for korona-virus. Men da må en test vise at du har vært syk av viruset.

Helseminister Bent Høie skryter av folks innsats mot smitte med korona. Han minner også folk om at de må fortsette med rådene: - Vaske hender, holde avstand og bli hjemme hvis de er syke. Det sa han på en pressekonferanse fredag.

– Disse rådene mot smitte kom frivillige organisasjoner med for over hundre år siden. De gjelder og virker fortsatt. Vi fikk kontroll over korona-viruset fordi vi fulgte dem, sa Høie.

Torsdag kom myndighetene med en gledelig nyhet. Samunnet skal åpnes mer og mer opp igjen. De kom også med nye råd om karantene. Du må være hjemme i ti dager hvis du er syk. Før var regelen 14 dager.

Ti dagers karantene gjelder fra og med torsdag. Også for dem som allerede er i karantene. Men må fortsatt i karantene hvis du har vært i utlandet. Eller hvis noen du har hatt nærkontakt med, er smittet.

Men nå kommer myndighetene om en ny regel. Du kan slippe karantene mot smitte i et halvt år. Men da må du ha tatt en test. Den vil vise om du har hatt korona-viruset og sykdommen covid-19. Den får du hvis du blir smittet.

Johan Torgersen fra Helsedirektoratet fortalte om de nye reglene.

– Det betyr i praksis at du må gå til fastlegen din. Eller den som påviste at du var smittet med korona. Du må få en bekreftelse på at du har hatt sykdommen, sa Torgersen.

Unntaket gjelder både karantene for nærkontakt. Det gjelder også for karantene etter at folk har vært i utlandet.

I alt 195.121 nordmenn er testet for viruset. Det sier Line Vold i Folkehelse-instituttet. 8.735 personer har fått bekreftet at de er smittet. 213 personer er døde av viruset i Norge. Samtidig blir det stadig færre personer med smitte på norske sykehus.

Mer fra Norge

På forsiden nå