Norge

Advarer mot å slurve med korona-reglene

Folk støtter reglene om smittevern mindre enn før, ifølge kommuneleger og fylkesmenn. Statsminister Erna Solberg advarer mot slurv.

Reglene om smittevern har mindre støtte hos folk enn før. Det melder kommuneleger og fylkesmenn. Nå advarer statsminister Erna Solberg folk mot å slurve.

– Det er atferden til hver enkelt av oss som er avgjørende, sier Solberg.

Norge åpner opp igjen litt etter litt. Da er det ekstra viktig at folk ikke begynner å slappe for mye av, advarer hun.

De aller viktigste rådene må følges: Vask hendene. Host i albuen. Og hold minst én meters avstand til andre. Og så må vi ikke være altfor sosiale igjen. Slik at «smittebomber» går rundt i samfunnet.

– Vi har et veldig lavt smittetall for øyeblikket, sier statsministeren til nyhetsbyrået NTB.

– Men husk at jo mer vi er sammen, jo større fare er det for at noen er smittet.

I forrige uke kom Helse-direktoratet og Folkehelse-instituttet (FHI) om nye rapporter om smitten.

Noen steder er folk litt dårligere til å holde avstand. Det gjelder i butikker, på serverings-steder og i parker. Det melder kommuneleger og fylkesmenn, ifølge rapportene.

Samtidig reiser folk mer. Og folk har mer kontakt med hverandre. Det viser data fra teleselskapet Telenor.

Folk kan også komme til å følge påbudet om karantene mindre enn før. Det regner Folkehelseinstituttet med.

Folk har fulgt reglene om smittevern frivillig. Det har vært viktig for å få kontroll over korona-viruset. Det sier Helse-direktoratet og FHI.

Noen føler kanskje ikke lenger at vi er i en krise med korona-viruset. De oppatter ikke trusselen som like akutt som før. Da følger ikke folk rådene like strengt, frykter Helse-direktoratet.

FHI sier at situasjonen nå er vanskelig. Det er flere ulike årsaker, ifølge dem:

* Folk kan oppfatte faren som mindre alvorlig nå. Det er sammenlignet med tiltakene ble innført. Noen regler er mindre strenge enn før. Mange kan tolke det som at faren er over. Samtidig er det blitt klarere at unge sjelden blir alvorlig syke.

* De strenge reglene har virket en stund. Folk begynner å gå lei. Folk og bedrifter merker ulempene med reglene. Folk kan begynne å ta mindre hensyn til de eldre.

* Det er vår. Det gjør at folk ønsker å være mer sammen med andre, i parker og på ute-restauranter.

* Noen forbud er fjernet. Det kan tolkes som at alt som ikke er forbudt, er greit.

Regjeringen kommer til å si ifra dersom folk ikke følger reglene. Det sier Solberg. Alle må gjøre sin del av jobben, sier hun.

– Folk må holde ut. Og det er mer krevende når vi åpner opp. Det er mer krevende når det går bedre. Sånn er det bare.

Det kan bli nødvendig med strengere regler igjen. Det er dersom smitten begynner å spre seg mye igjen. Det gjelder også lokalt.

– Samtidig kan vi ikke leve helt lukket framover. Derfor: Vask hendene, bruk antibac og sørg for at du holder den meteren, sier hun.

Mer fra Norge

På forsiden nå