Norge

Slik blir årets 17. mai landet rundt

Digitalt barnetog. Parader med biler og båter. Allsang fra balkongen. Det blir en annerledes feiring av nasjonaldagen i år.

Det blir ingen barnetog i gatene. Ingen jublende mengder med folk.

Årets 17. mai blir ikke slik vi er vant til. Mye må avlyses på grunn av korona-viruset. Vi kan ikke samles i store grupper.

Likevel skal nasjonaldagen markeres. 17. mai-komiteene rundt om i landet har funnet nye løsninger. Mange byer planlegger en digital feiring. Taler og planlagte aktiviteter skal strømmes på nett.

Trondheim skal ha digitale barnetog, ifølge NRK. Barnetogene skal filmes i forkant. Noen av barna har også filmet både sekkeløp og potetløp. Filmene skal vises på selve dagen.

Klokken 13.00 går salutten fra Akershus festning i Oslo. Rett etter det skal hele Norge synge nasjonalsangen. Folk oppfordres til å åpne vinduer og balkongdører. Vi skal synge sammen. Det har kulturminister Abid Raja foreslått.

I både Oslo, Bergen og flere andre byer vil kor og korps dukke opp i gatene. Vi kan også få se dansegrupper i bybildet. Det vil bli flaggheising og bekrasning som strømmes på nett.

I flere byer vil det bli parader med båter på sjøen. Båtfolket i Fredrikstad mener de vil få Norges lengste flytende 17. mai-tog. Over 200 båter har meldt seg på arrangementet på Facebook. Helt foran i paraden vil det kjøre en båt med korps og orkester. Det sier en av dem som har tatt initiativ til paraden til Dagsavisen.

Musikkorps skal få spille i gatene, så lenge de holder to meters avstand. De får lov til å marsjere på steder hvor folk kan stå i egne hager, på balkonger og i mindre grupper i gatene.

I flere byer vil det også bli borgertog med biler. I Tromsø kan bil-kortesjen bli så lang som 2,5 kilometer. Det skriver VG.

I Bergen vil det også bli bil-tog. Veteranbiler og lastebiler skal kjøre parade gjennom byen, med musikk og sang. Kjøretøyene vil være i bevegelse hele tiden. Folk vil ikke få vite når disse togene kjører. Det er hemmelig, for å unngå store samlinger av folk, skriver avisa Bergens Tidende.

Som vanlig vil det også bli fyrverkeri i Bergen. 17. mai-komiteen vil heller ikke fortelle hvor dette skal foregå, men sier det vil bli synlig fra hele byen.

I Stavanger lages det en festforestilling fra konserthuset. Den vil vises på internett.

I Alta skal byens korps sendes rundt i små grupper. De skal spre 17. mai-stemning fra morgen til kveld, skriver NRK. I Lofoten kan folk få en privat korps-konsert i sin egen hage, ifølge Lofotposten.

Siste utgave

På forsiden nå